Něco řádku v čase k té komunikaci

Koncem minulého pracovního týdne (myslím, že bychom se měli vrátit k pracovním sobotám) jsem se vypravil koupit dva svetry. Samozřejmě od výrobců, kteří garantují, že nevyužívají otrockou práci ani náhodou. Tedy to vyšlo draho, deštník proti drahotě s sebou nemaje. Ty svetry. Ale po předpovědi počasí na dny příští nebylo zbytí.

Po návratu domů jsem byl za zpovykance a chaotika. Začali totiž topit. Ústřední topení nasávalo Tykačovo teplo a svetry odsoudilo do skříně.

V tu chvíli stávám se tím blahem po duši osobou propadající se, či předbíhající se v čase. Ostražitost k němu se propadla do pocitu bezprostředního neohrožení s výhledem na trvalost a spolehlivost. Konzervativec ve věku, kdy už si to může dovolit.

Včera v 13:57 přišla zpráva. Tedy email. Kolega (ano ještě jich pár mám mezi fotografy co občas elektronicky kolegují) poslal pár slov s fotografií v příloze příkladem. Jeho fotografií, protože o jiných pochopitelně vůbec nedrbeme za jejich zády (tedy nevedeme odborné řeči).


Na konci jeho mailu stálo toto:
Přeji pěknou neděli Josef“ …zarazilo mě to a chvilku hledal ve svém klientovi, zda u mě nedošlo k nějakému opoždění té zprávy. Nic v tom směru nalezeno. Pomyslel jsem si něco o debilitě jednoho strejdy za zavináčem.
 
Svědomitě zpracuji odpověď a před odesláním doplňuji následující text: „Mám tu pondělí, ale díky“. A odesílám v 18:07. A jdu se psem na chvilku ven.

Po návratu tu na mě cenila zoubky cedulka připomínky „Svetry, topení, Broučci“. A vyvstala tím znepokojující otázka. Totiž jestli jsem něco neprošvihnul. Anebo kdo vlastně co prošvihnul.

Ta cedulka mě totiž měla upozornit, na nutnost navlíknutí dvou svetrů a vypnutí topení včas, aby došlo k vychladnutí. Pak na všech TV kanálech ve 20:05 budou totiž dávat Broučky, mimořádně zařazené do programu. A Broučky mám rád, i když ne každý je navyprávěl, jako ten, kdo je navyprávěl kdysi.

Ta cedulka mě nakonec upozornila ještě na docela něco jiného. Tedy že i tady je neděle. Rychle napravuji svůj lapsus a dodatečně píšu v 19:44 kolegovi: „Josefe omlouvám se za ten nonsens v minulém mailu....ona je fakt dnes neděle“.

Následně ve 20:24, tedy až potom co skončili Broučci (a začaly tradiční seriály zejména pro ty, co jsou samy doma a Broučky nemusí) přišel mail od kolegy „Přiznám se Ti, že když jsem si to přečetl, tak jsem se šel podívat do kalendáře“. V tu chvíli mám radost, že pod vlivem mého časového blouznění šel ke kalendáři, a tak Broučky neminul.

Dnes ráno 8:51 ale pro jistotu odepisuji kolegovi: „tak dnes je fakt pondělí....hlásili to po předpovědi počasí“ aby viděl, že už jsem z té časové včerejší časové bubliny definitivně venku.

Beru psa, abych předběhl očekávaný déšť, a vyrážíme za zajícem. V největším fofru v 9:28 mezi keři zapípá mobil. V nejbližším možném okamžiku, kdy je možno brzdit brzdím nás oba a čtu mail od kolegy: „I tak mi ty dny postupně splývají“.

Poučení pro foto-čtenáře? Když se dostanete do věku, kdy už Vám jsou jedno případné pracovní soboty je čas začít tvořit nadčasové fotografie. Vymknuté z těch malicherností, jestli je zrovna pátek, neděle či pondělí. Protože generacím, co přijdou po nás, to bude naprosto fuk, na rozdíl od té evidentní nadčasovosti našeho počínání.

Vzhledem k času, který nám ještě zbývá a není k zastavení je nutno s tím začít nejlépe hned:




Komentáře

  1. krasne fotografie a nadcasovane povidani ktere privede na jine myslenky, ty stare uz nepotrebujeme,...ani nevim jestli budu potrebovat svetr, broucku, zeptal jsem se manzelky. Ta se podivala na nedopitou flasku a tukala si na celo
    jiny kraj, jiny mrav
    svetry jsou uz budto vyprodane, nebo neni sezona, tak si koupim lyze.....
    Preji krasnou nedeli

    OdpovědětVymazat
  2. Nedčasové fotografie neumím, ale svetry si nakupovat stejně nebudu. Jsa sice seniorského věku, ale moderní povahou, nosím zásadně mikiny. Zrovna jsem si jednu oblékl a kochám se pohledem na tvé díla.

    OdpovědětVymazat
  3. Mezi mými dávnými spolužáky jsou i tací, co mají strach, že ty svetry si budou muset štrykovat sami ,
    aby se v nich při svíčce mohli učit cyrilici.
    Svět je zmatený.
    Přeji příjemnou neděli. :D

    K fotkám : Nevím co já s tím tlačením na černou zachraňuji, když ta stupnice šedé je tak bohatá.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat