Dycky v pátek 16(68) 2021

Minulý pátek jsem tu úvodem trousil neveselé, trudomyslné a nijak optimismem vyladěné věty.  Dnes se to pokusím napravit útěchou. Od JJ útěcha, co víc si přát v pátek, kdo to dneska má...?🙂

Vivian (1926-2009) fotografovala celý život. Ulice pro ní byla tím co ji vnitřně naplňovalo. Všechno cpala do šuplíku. Tak důsledně, že to nikdo neznal. Nikoho nezajímala, nikomu neradila, nikdo neradil ji. Naprosto bez zájmu okolí postupně plnila šuple políčkem za políčkem. Nikdy ji nezajímalo, jak si povedou její fotky v různých výběrech, TOPech, výstavách, reklamních kampaních či odborných encyklopediích. Filmy zadávala ke zpracování pod různými jmény, jen ne tím svým.
Až v roce 2007 si její dílo v krabicích odnesl z jedné aukce (kam je sama Vivian nabídla) historik a sběratel John Maloof. Postupně se prohrabal k číslu cca 150 tisíc fotografií a dvou tisíc svitkových filmů. Stálo ho to jen pár stovek.
Od té chvíle ale Vivian obývá neochvějně to nevyšší patro v dějinách fotografie dvacátého století s přesahem do dějin umění tohoto století obecně. Jen hodnota finanční toho co zůstalo je taková, že se o práva perou celé právní kanceláře v mezinárodním měřítku.  Monografie které vycházejí ukazují na její jedinečnost. Dá se říci že vypráví o světě který byl ještě relativně celkem v pořádku.
Její příběh, zdá se že bez jinak pro bulvár neobsahující nutné atributy skandálních odhalení, je potenciálním lovištěm filmových producentů.
Ač patří nepochybně mezi ty nejlepší (povoláním chůva) ve dvacátém století, je paradoxní, že fotografování v něm vůbec neovlivnila. Nikdo nemohl kopírovat přístupy, způsoby, vyhledávat stejná místa, snažit se být jejím otiskem. Ona prostě pro samotné fotografování nebyla žádnou inspirací. V šuplatech byla jen sama sebou.
Můžeme z toho mít povznášející pocit (opatrně a s rezervou), pokud budeme chtít a budeme fotografovat. Nemusíme smutnit nad tím, že zrovna ta naše fotografie není v TOPu (a závistivě pokukovat třeba po Malérečce v ulicích Baganu zcela v nejvyšším patře jako mementu zmaru, že je možné opravdu vše). Můžeme hodit za hlavu, že zrovna na tu naši milovanou fotografii někdo plivnul pouhé tři body a opásat se pokorou pojištěnou nutnou sebereflexí. Aktuální stav totiž nemusí být do budoucna až tak relevantní. Kdo ví na koho kde líčí nějaký ten John Maloof.

Tolik tedy moje útěcha a nyní už vybíjená. Bez útěchy, podle pravidel, že jedna musí z kola ven.













Závěrem: Minulý týden Muzeum moderního umění v New Yorku zakoupilo fotografii černé díry (možná je za to bude Aamer Anwar žalovat). Berte to jako osobní výzvu na víkend a nenechávejte rozhodně svůj fotoaparát doma. Člověk prostě nikdy neví...a Muzea moderního umění máme i tady v CZ :-)


a ještě klikací vzpomínka na minulý rok včetně nahlédnutí do kuchyně



Komentáře

  1. V téhle době pokřivené korektnosti, až do morku kosti, nevím jak to napsat. Tak nějak to zkusím. Vyřazuju 271 kvůli až přehnanému sladění stinné scény.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po tom co předvedl pan Šálek včera na DA jsem rád, že se našlo pár lidí co mu do té jeho korektnosti strčili klacek a to nemlčením...to je třeba ocenit, protože jinak se v tom hnusu pouze historie DA opakuje...


      Fotka 271 byla už při exponování hrubě podexponována :-)

      Vymazat
    2. Jsem bohužel tentokrát neměl možnost počíst si proč si smazal co navkládal do multiprofilu jako šálek stejně jak tehdá smazal co navkládal do původního profilu fialovyho poustevníka. Ale protože už se ten točič volantu v jeho věku jen těžko změní (najde páteř), můžu jen tušit.

      I když aj ze zbytků fujkyna, kdy opět řeší podle sebe druhy, se dá tušit:
      https://galerie.digiarena.zive.cz/showphoto.php?photo=208922&cat=540
      cituji fujkina z pod fota:
      0 ano zde se stupidita autora projevila v plné nahotě...0
      (kdyby náhodou zmizelo, jak se má správně odvětně reagovat na případnou kritiku)

      Vymazat
    3. Kdyby měl management Galerie o Galerii alespoň minimální zájem a někam ji v pozitivním slova smyslu směřoval tak by tohle vůbec nemělo šanci se prodrat do takových rozměrů a tolika opakování. Stačí se trošku probrat historií DA a je jasno. Od Fialového poustevníka až po Funiona.

      A nechce se mě věřit, že je to pouhá neschopnost...za kterou trpí všichni co to s fotografováním a bavením se o fotografiích myslí vážně.

      Vymazat
  2. Když už jsme u těch fotografů (Pospěch, Vivian), včera jsem zrovna poslouchal podcasty Zvětšenina s Romanem Vondroušem a Jaroslavem Kučerou https://open.spotify.com/show/0UpeCmqzoHNFSIdI5kxHL9?si=h9JsTbQvQuGViT2SWuOB5A
    A minimálně Kučera rozhodně stojí za poslechnutí!
    Dnes se mi nejvíc líbí 272 a nejmíň 270.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za odkazy, takových vhledů není nikdy dost :-)

      Vymazat
  3. 269 - Obléknout si bundu za silného větru na hraně výškové budovy, to je jistě výkon hodný do zařazení v Darwinových cenách. Tady ji ovšem vyřazuji.
    270 - romantické vypodobnění trávy s náznakem příběhu.
    271 - žena, téměř siluetně zachycená. Bez tváře, bez výrazu, to dává prostor k představám. Taky bych chtěl aspoň jednou něco podobného zachytit.
    272 - Do hor je to daleko, tak si je postavíme. Aby nám je někdo neukradl, tak je schováme za mříže a můžeme se kochat pohledem. Taky se kochám.
    Jako obyčejně přeji hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. k té 272: Tuhle knihovnu fotím od té doby co ještě nebyla ani po kolaudaci. A vždycky si říkám, že stále má smysl hledat nějaký další pohled na tu její výlučnost.

      Vymazat
  4. Vivian Maier, prostě kdo neumí jenom čumí. S tímto se asi člověk musí narodit. A její příběh je úplně neuvěřitelný.

    270 houpací postýlka, nebo unavená střecha? Asi jak kdy. Bonus je výhled na divadelní představení plné potácejících se postav, jak říká klasik "no kdo to dneska má?" (((-:

    272 kdybych zalovil ve svém bezedném archivu... protože kdykoliv jdu kolem, můj fotoaparát sebou samovolně zmítá jako otylý tuleň chycený do rybářské sítě, nedá pokoj dokud ho nevytáhnu a nedopřeju mu pohled jeho jedním obřím okem na tu úžasnou stavbu.

    271 co napsat, preventivně korektního? Jen mám neodbytný pocit, že jsme posouváni do módy nejrůznějších gest,která jsou krásně ušlechtilá, ale nic neřeší a navíc jsou úplně skvělá pro extremisty "všech zemí, spojte se".
    Nedávno jsem napsal kdesi v diskuzi, že vidím blízkou budoucnost ... že všichni budeme při chůzi každých sto metrů poklekávat, a kdo neklekne, je odsouzeníhodný rasista. Byla to nadsázka, samozřejmě, smějete se?
    Moje kolena ale už na to nejsou úplně stavěná, tak bych navrhoval, abychom oprášili jedno z úžasných gest (tuším že ta móda tady byla cca 2-3 roky zpět), a namísto klekání by se všichni mohli polévat kýblem studené vody. Určitě by to něčemu i opravdu pomohlo.

    269 dnes vyřazuji, pro mne nejslabší ,-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu co píšeš u 271: Moc se mě zamlouvá tohle, samozřejmě včetně textu (protože s textem je to jistě i celé zamýšlené)

      https://galerie.digiarena.zive.cz/showphoto.php?photo=210140&limit=recent

      a následné první dva vložené komentáře.

      Vymazat
  5. 269 Batmana ani Spidermana.. nikdy jsem je neměl rád
    270 dnes u mě nej , klidně bych poklekl
    271 nepokleknu
    272 krásná fotka a síť ji pozvedla o level výš

    risknu to a vybíjím 271, vědom si možných důsledků

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Josefe k té 270: To je zázemí zdejších bezdomovců na slepém rameni Orlice. Tam je zvykem se zdravit. To ve městě není.
      No a myslitelé města přišli s tím, že tam za šílené peníze provedou v příštích letech rekultivaci a kdoví které ještě další "re". A tak místo krajiny kam má smysl jít budou cyklistické stezky, betonové lavičky, zábradlí, pokácené stromy, zasázené stromky, vykácené houštiny...a další kraviny... a naučné stezky....a možná i osvětlení aby v noci jsme se bezpečně mohli vrátit z takové vymoženosti do svých králíkáren a parcel obehnaných třímetrovými ploty :-(

      Vymazat
  6. U té 272 mě napadlo, že jeden nejmenovaný fotograf by si počkal, až bude někdo skákat z jedné budovy na druhou. Hádej kdo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eva by řekla "tak na to já tady čekat nebudu" (((-:

      Vymazat
    2. Vrbětická výbušná situace rezonuje a promítla se i do mého uvažování. A nakonec jsem našel nezvratný důkaz vedoucí k potencionálnímu fotografovi. Prostě není nad ty zálohované kamerové záznamy :-)

      https://galerie.digiarena.zive.cz/showphoto.php?photo=210050&cat=all&sort=2

      Tedy to je můj důvodný tip, odpověď na Tvoji otázku.

      Pokud se pletu, pak to prostě beru na sebe. Postavím si tam stativ, nastavím opožděnou expozici a sekvenční snímání. Ještě za šera s čelofkou se po betu vyplazím nahoru a pak hop...Při správném času expozice budu letící světelnou stopou jako výbuch se stínem někde uprostřed mezi oběma kostkami :-) Nebude problém, abych celé to představení doprovodil jekotem hodným výbuchu :-)

      Vymazat
    3. Neuhádl. Aby si nemusel dělat výše popsanou šaškárnu, tak prozradím, že jsem myslel Paklika.

      Vymazat
  7. Jsem rád,že zmiňuješ Vivien - vůbec není na škodu promítnout si její tvorbu a vyslovit obdiv nad její životní poutí. Takovým "šálkům" těžko něco vysvětlovat,nebo se o to i jen snažit - marnost nad marnost...
    Baví mě reakce předpisatelů i odkazy,díky za ně.
    Jako obvykle se nesnadno vybíjí,neboť je tu různorodost a každá fotografie samostatně promlouvá,na mě však dnes nejméně 270 a proto jde ven.
    Vyzdvihl bych 272...
    Zdravím! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K té různorodosti: No částečně je vlastně takovou daní za to, že fotky v pátek nesmí být starší než dva týdny. A ve dvou týdne se nějaké zaměření na jedno téma, jednu kategorii aby to mělo smysl a za výsledek jsem se nemusel stydět dá velmi málo často. A pak tu je ještě jedna okolnost. Docela mě baví v rámce toho fotografování do pátečních článků dělat takové "odskočení si" do pro mě méně tradičních kategorií. Ne proto abych v nich nějak zazářil. Spíš to vnímám jako takovou nezávaznou výzvu pokusit se i o něco jiného než bývají ty "jeřábkoviny". Teď v sobotu jsem shodou okolností pobyl asi 20 minut v lese. No a tak tu příště a pak další pátek asi bude nějaký nejeřábkovský pokus z lesa :-)

      Pořád by to ale měla být ta radost z fotografování. A samozřejmě bez Vašeho následného komentování by nemělo smysl ani v tom lese promáchat boty :-)

      Vymazat
  8. Jak se zde již delší dobou stává, horko těžko vyloučit jednu fotku z oběživa. Vale dám 270, ač jsem nadšen , že jsi se vydal po stopách E.Štorcha. Kdyby jsi fotku 271 fotil před 45 roky, tak bych zvolal, že jsi zachytil mého spolužáka, jehož hlavu zdobilo Valdemárrovo háro, ač byl bílý jako lílie(jestli se to dá takhle napsat). Co se týče Vivian, těším se , že si večer pustím film, jenž se teď stahuje https://uloz.to/file/GDuk78hLbyYZ/hledani-vivian-maier-finding-vivian-maier-mp4#.
    Přeji úspěšné lovy a těším se na úterek a pátek. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za odkaz :-)

      A k těm lovům:

      Včera jsem "potkal" člověka který fotografuje myslivecké posedy. Posadilo mě to na zadek už jen tím nápadem. Nejsem ani myslivec, ani střelec....ale z pohledu fotografování, dokumentu, poetiky mě to přijde jako naprosto úžasné...

      https://www.instagram.com/janholkup/

      Vymazat
    2. Zval na výstavu posedlou, cca před rokem. Škoda, že to nevyšlo. Kdysi jsem ho potkal na výstavě Olesy, Evly, Viki a pár dalších u cajzlů v práglu.

      Vymazat
    3. Ajtakrajta, tak jsem pár let prospal, se dívám. Pohledal jsem SMS/MMS a výstava byla už 2019. :-O To to letí. Bylo to aj s "kulisou" - jeden skutečný posed vystavený - mobilní (asi) jako přívěs za auto.

      https://cs-cz.facebook.com/events/2122596901171724/

      (jsem to musel pohledat, abych si spravil náladu po té žumpě co předvádí sluník v tandemu s fouňou, kde se to asi probralo po motivačním nabuzení shodné anti-mentální úrovně josefošálkové, ať už pod vlivem dětství nebo pod vlivem derniery v podobě jak řešeto děravé šedé kůry)

      Vymazat
    4. Funion+Sluník+Šálek to je taková vizitka pana Lutonského. Prostě kdo umí, umí a komu se to nelíbí může jít jinam...

      Vymazat
  9. 269 ... věrní fanoušci Slávie, co se kvůli covidovým omezením nedostali na ochozy v Edenu
    270 ... pohodička jahodička
    271 ... aktuální téma - v dnešní době ošemetné, jitřené emocemi ... jde to z extrému do extrému ... těžko odhadnout, kdy lidstvo zmoudří a najde nějakou zlatou střední cestu ...
    272 ... parádní kompozice
    Vyřazuji jahodičku :-). SX

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aktuální téma kdy generace ostrovních chuligánů které mají na rukou krev a mrtvoly učí jak je to s lidskými právy...a roznášejí to i tam, kde v tom směru nebyl žádný problém, prakticky nikdo to tak necítil...a vlastně to nemělo ani tradici která by rezonovala ve společnosti...

      Vymazat

Okomentovat