Fotografie týdne: Happy Opožděná Kolaudace

Autorčina fotografie je hlubokým, sžíravým (a ale i tak laskavým) náhledem s filosofickým (a přesto neodtrženým od současného paradigmatu zbaveného ambivalentnosti) podtextem na postupnou (a potupnou) destrukci kulturního povědomí, už i tak covidem těžce zkoušeného národa stále čerpajícího hodnoty meziválečné avantgardy a alternativní scény let normalizace.




Vypovídajícím způsobem, moderním abstraktním jazykem, znázorňuje dobu, kdy manažeři s rodokmenem podnikatelských rychlomnožíren skupují Kulturní Domy a Galerie aby v prvním kroku zákeřnými postupy otrávili ty co mnohdy téměř zdarma poskytovali národu v různé formě kulturní rozkoše i útěchu, aby se jich pak ve druhém kroku postupně gaunerskými metodami zbavovali. Na schodištích tam teď stojí digitální roztleskávačky a obchodníci s deštěm rozdávající roubíky i hluchoněmým, dobří ledňáčci se vracejí, vydlážděni na chodbách, kde před tím přátelé kulturního žehu vytrhali podlahy. A místo kultury na nás halekají budky s rychlým občerstvením,  harampádím co neprodali už ani v Celetné ulici, happybordely (co postel... to jedno sádrové paroží) ukrytými pod rouškou propriet pro bloudící se svou nakažlivostí. Nikoli však "Nová vlna se starým obsahem" (Jan Krýzl/1983) jak by si kulturní tradice žádala.

Gratuluji Tatonce Tonce k Fotografii Týdne.

Komentáře

  1. Oni o to nestojí, ti, co rozhodují či vlastní, nestojí o kulturní rozkoše či útěchu, nestojí o kulturní bohatství, klidně ho rozdrobí, prodají, tak jako zde: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-parizi-zacina-kontroverzni-aukce-azteckych-del-mexiko-podalo-zalobu-40350425
    ... časem ho nahradí čímkoli plytkým (ono se na to původní postupně zapomene) ... kulturní hodnoty nahrazují nadhodnoty ekonomické, jo hlavně, že to sype. I tak přeji Tatonce Tonce pěkný den s dobrým světlem a taktéž gratuluji ;). SX

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to bída ze všech stran. Vezměte si takovou Tatonku Tonku. Taková radost, že její fotografie byla vyhlášena v tradičním článku "Fotografie týdne" jako ta nejlepší. Tatonka Tonka přežila i to průvodní slovo. Až pak se dověděla, že žádná po léta tradiční a kdysi (už dost dávno tomu) prestižní "Fotografie týdne" už není. Jsem ji tu musel to zklamání dlouho mírnit lhaním, že třeba bude lépe...až se za to červenám...

      Vymazat
  2. Gratuluji Tatonce k výborné fotografii. Tato fotografka patřila až dodnes spíše k outsiderům fotografického světa, ale tímto se zařadila mezi světovou špičku, kterou reprezentuje zejména J.J. (smajlík) Hlavně se nenechte ochočit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak "ochočit či neochočit" jsme používali na DA když tam ještě o něco šlo :-)
      A to při vývoji na který je reflektováno zrušením (i když ne zrovna nikoli vinou autorů dlouhou dobu chybějící prestiže) Fotografie týdne spíš vypadá na to že už o nic nejde.

      Možná ještě tu Galerii přejmenovat na GMU tedy "Galerie Marka Lutonského" aby bylo evidentní jakou živou vodou je už léta zalévána a jak je to vidět... :-)

      Vymazat
  3. Ta první věta, to rozhodně není na první či jedno přečtení. Alespoň pro mne ne. Bych na to měl být ale zvyklý, nebo spíše i nadále si zvykat, uvykat, plynout, vzlykat. Neblýská se. Plytký čas, plýtvám jím a nevýskám. Pykat budeme.

    Podlahy jsou vytrhány, naházeny do tmavého kouta. Na moderní tance už se nehodily. Štítivě si na ně prstem ukazují ti, kteří se brodí po kolena v bahně - ono to má vyšší sledovanost a příjmy z reklam, nebo alespoň přistanou tisíce vytoužených lajků (které, protože nejsme hamižní, obratem pošleme všemu, co potkáme).

    Možná ale, že už jsem (pro svůj věk) vyňatý ,-) nebo jenom naTvrdlý, nebo nechápu evoluci. A nejsem vizionář co prodává zářné zítřky novinářům celého světa, spojte se.

    Snímek je krásně barevně vyladěné retro, i v kontextu článku výborné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bývalý Americký president jako vedlejší produkt odstartoval diskuzi o tom, co je na internetu možné, co je to cenzura a svobodný projev. A komise EU teď tohle řeší a naše Jourová v tom smyslu občas něco pustí do placu. A také se ukazuje, že svévolná pravidla různých těch mediálních domů, která oni samy vymysleli nejsou v konečném důsledku ničím víc než nástrojem pro cenzuru (případně diskriminaci) a osobují si práva která mají pouze soudy. Pokud to půjde tímhle směrem, možná se dočkáme překvapení. Tím nechci říci, že problematický ten současný stav je jen ze strany těch mediálních domů. Změna (nebo spíš správná interpretace zákonů) by si vyžadovala změnu chování ze všech zainteresovaných stran. Je tu ale naděje, že skončí zhovadilé ředitelování panáčků co uvěřili jakési nedotknutelnosti ve svém konání plodící jen zmar ve jménu bujení vlastního ega.

      Ještě k tomu prvnímu odstavci: Je odrazem názvu mého blogu :-)

      Vymazat
  4. Zdravím z uzavřeného okresu Trutnov, jsem rád, že kultura může vejít aspoň k nám přes monitor. Již třetí den žíji bez chuti a zápachu, ale stále s veselou myslí. Ono je totiž k popukání, že hranice jsou zavřené hned, ale na test se dostanu až v pondělí a to ještě do vedlejšího svobodného okresu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Též zdravím i když ze zatím otevřeného okresu :-). Zatím...

      Zlevnili fernet. Nevím jak to s tou covid situací souvisí. Ale bez ohledu na tu slevu mám pocit, že dochází humor a jeho cena jen tak brzo jiná nebude...

      Vymazat

Okomentovat