Dycky v pátek 7(59) 2021

Během pár dnů se naprosto změnilo okolí. Přišla opravdová zima, což je tady ve městě už po léta vzácnost. Zdá se ale, že se zahnízdila a tak otevřela náruč fotografování zimních témat. Místo všude kolem se nabízejících scén do fotografií, která pak doplňujeme třeba názvy jako "Včera neděle byla a on zase nepřišel" je tu paleta poetiky co umí jen ta paní zima. I já jsem tomu podlehl. Tedy dnes a myslím že i příště tu uvidíte moje fotografie, které reflektují ten zimní čas tady ve městě tak jak ji tu potkávám.



Zimní vybíjená vypadá dnes takto:




Začínáme s minimem. Ale musí to být obzvláště tvrdá nátura. Jediný co ten fičák ve zdraví přežil a teď ukazuje směr...



Doják pro bosé nohy v parku. Rozdíl mezi teploměrem a pocitovou teplotou vás ale spolehlivě obuje do beránkem vystlaných bot...


Lavička? Jedno z nejprofláknutějších témat co snad vůbec existují mezi fotografy. Přišel a zase odešel...malý příběh z mrazivé noci...


No a tady dostál svému jménu Ledňáček. Sice až v únoru ale zato Ledu jak se sluší a patří. Ledňáček je tu vzácnost. A Led vlastně také. Prostě spolu souvisí a není fotografa který by odolal...navíc v letu...


Závěrem dnes už jen vzpomínka bez dalších slov.

Komentáře

  1. 234

    Mj. udivuje mě jakou to bezeslov má úroveň vzhledem k minulým (i definitivně minulým) putkám. Docela v absurdním kontrastu od povrchnosti a tuctovosti sluníkovo přání přihozenymu k oničemvýcvaku, co pak působí spíš jako fotopohlavek než jako vzpomínka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomuhle něco napíšu hned a jednou.

      To co tam pod vložené oznámení jako první komentář (svojí prosbu) napsala Subal považuji za hodné respektování. A tím jsem se řídil i tady ...i když forma je adekvátní mým možnostem.

      Někteří to jak vidno mají jinak...a nechal bych to "jinak" dál už bez komentáře...

      Vymazat
    2. Že byl zmíněn nekomentovaný snímek subal, tak aby náhodou nedošlo k nedorozumění, o kterém výcvaku to píšu:
      https://galerie.digiarena.zive.cz/data/516/m_vnut_m_mot_l_ch_k_del_.JPG

      Vymazat
    3. Byl mnou zmíněn tento a ten první komentář

      https://galerie.digiarena.zive.cz/showphoto.php?photo=209535&limit=recent



      Vymazat
  2. Myslím, že s LEDňáčkem Tě čeká ještě dlouhá cesta k dokonalosti. Cesta dlážděná kvalitní technikou, nenápadným pozorovacím stanovištěm a mírou vrchovatou trpělivosti. Ano, a ledňáčkem, na toho bych zapomněl, kde bychom byli bez něj ,-)
    Navíc si nejsem jistý, jestli Tvoje ornitologické znalosti jsou, jaksi, ehm, ne příliš... jak bych to napsal....
    Ledňáček je tohle a nic jiného:
    https://search.seznam.cz/obrazky/?q=led%C5%88%C3%A1%C4%8Dek&sgId=Tm9uZSAxNjEzMTMxMTkyLjg4NQ%3D%3D&thru=&aq=
    a to prostě neokecáš, neobloudíš publikum nějakými vychytralými vychytávkami a hraním se slovíčky.
    Mrazík ve známé sovětské pohádce nevyrobil na své berle ledňáčka, přece. (Lehce jsem znejistěl).

    Já přihmouřím jedno oko (a druhé zavřu úplně), nad líbivou zvinětovanou lehcekýčovitou 234, a vyřadím 236, protože 233 a 235 jsou krásné zimní solitery.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už z toho odkazu co jsi sem dal je jasné, že černý ledňáček je tůze, opravdu tůze vzácný ptáček. A ve městě tuplem. No a tím pádem se já nedivým pochybnostem, sebekriticky přiznávám, že i já bych pochyboval 😂

      Vymazat
  3. Dnes je to pro mě opravdu těžké se rozhodnout. Asi je to únavou, neb jsem byl po více jak dvou týdnech poprvé v práci. Lehce kýčovitá fotografie č. 234 se mi líbí asi nejvíc. Lavička v tomto pojetí, to je taky lahůdka pro mé oko. Černý ledňáček je určitě taková vzácnost, že si zaslouží pozornost. Se skřípěním zubů tedy vyřazuji 233. Ovšem opravdu nerad. Přeji plodný víkend a s tím úklidem to moc nepřežeň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tady úklidu počasí nepřeje :-) Místo něj jsme celé dopoledne až přes poledne courali po zimní krajině (tady se ve městě dokonce bruslí...což každou zimu nebývá) a na uklízení jsem si ani nevzpomenul.

      I Tobě prima víkend a relax ničím nezatížený :-)

      Vymazat
  4. Taky začnu s minimem,(málem),neb ten je mi asi nejbližší a proto 233 nemůže být vybito. Naopak 234 jde z kola ven,jelikož už z dálky připomíná hezounké a velmi oblíbené obrázky s měsícem v úplňku. Jistě,při bližším zkoumání jsem vyveden z omylu a podivný smajlík s modrou rádiovkou v podobě lampy tě jasně opravňoval ke stisknutí spouště,ale holt - první dojem je první dojem,promiň... ;-)Ostatní prošly bez úhony...;-)
    Subal to myslí dobře...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až teď když jsi ho tak hezky popsal vidím, že má i jakousi roušku přes papulu :-)

      Vymazat
  5. Foto 1 ... anténka směřující do vesmíru za jakýchkoli podmínek napojena :-). F2 ... velmi poetické zátiší s kapičkama, příjemné barevně, na rouškový standard jsme si už (konečně snad) zvykli, odvykat se bude jistojistě rychleji. F3 ... byl teda hodně malinkej podle těch stopiček :-)). F4 ...snížek miluji, když je čerstvý, náledí (jakože bude, teď když to taje) nemusím, ledňáčka vyhazuji :p SX

    OdpovědětVymazat
  6. Dnešní doba mikročipů odstranila poetické vysedávání vodníků na vrbě, stačí jedno jakostéblo. I pohádky sličné Šehrezády mají svůj konec atak čumíme na prázdné krásno. Lavička mi připomíná jednu povídku od Karla Čapka, tak ji určitě nevyšoupnu. V Hradci nejen sypou ptáčkům, ale i odstraňují z nich námrazu, nechám jim na to klid. Zdravím z blokovanéhu okresu TU.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když tedy z toho blokovaného okresu: Dnes se vyjádřil pan ministr, že u vás zaznamenali takový maličký pozitivní posun. Si tak říkám, že když maličký po tolika dnech blokování, tak jste z toho venku možná na podzim. A pak vyjmenoval další tři okresy které jsou adepty na to blokování. Rozhodne se teď o víkendu a Hradec Králové mezi nimi nechybí. Tak jestli to dopadne, budeme tu kroužit mezi Labem a Orlicí asi až do Vánoc...na dohled přeplněné fakultní nemocnice.

      Vymazat

Okomentovat