Dycky v pátek (50/2020)

197, 198, 199, 200...k takové až nečekané metě tu došlo. K Dycky v pátek (a o víkendu) se tu scházíme už po padesáté.   Tedy dvě stovky fotografií v součtu těch padesáti víkendů. Nebylo to plánováno a ani teď nebudu plánovat kam se ta padesátka ještě posune. Konec konců, ten rok ukázal, že plánování se často míjí s realitou. Představa v daném čase zanášená do plánu je rozbita takovým či makovým v tu chvíli ještě neznámým opatřením. A kdo ví, která a jak zasáhne i tady to moje Dycky v pátek.

Fakt je ale i to, že vybíjená bez následné interakce s divákem by neměla žádný smysl a záměr "tak se každý pátek koukněte, co jsem v posledních dnech vyfotografoval" mě nijak neláká.

Nicméně s ohledem na to výročí jsem pojal dnešní výběr fotografií přece jenom trošku netradičně. Dílem tím, že všechny fotografie jsou pořízeny tady v našem Cetral Parku a dílem lovením  v kalných vodách, možná až příliš při břehu invence se držíce.  Pokud uslyším, že to podrazilo úroveň výběru, snesu tu kritiku snad bez spadlé čelisti a budu tam mít ještě větší motivaci k dalšímu pátku. Ostatně to lze považovat i za promyšlenou obranu proti případnému dojmu některých čtenářů že v nejlepším je dobré přestat🙂










Závěrem děkuji všem čtenářům, kteří tu těch padesát dílů vydrželi a přeji jim do další či příští padesátky především pevné zdraví. Padesátka totiž bývá ošidná 😊

Všem, tedy i těm co nevydrželi přeji mnoho pohody do následujících, jistě hektických dnů... a k tomu velké kvantum dobrého světla.

A jako bonus slibuji, že po zkušenostech z minulého dílu tu opravdu, ale opravdu další můj autoportrét jen tak brzo neuvidíte🙂

Komentáře

  1. Nejvíc se mi líbí trojka, u té blednu závistí. Jednička je tak divná, až se mi taky líbí. Trochu váhám mezi dvojkou a čtyřkou. Asi vyhodím čtyřku i když je jediná, která má živého tvora. Čtyřka se mi zamlouvá, že je trochu srovnanější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, dvojka (překlepnutá) si zaslouží reparát. :-) Takže tak volím bez dvou za dvacet x10.

      Vymazat
    2. Správně, měla být vyhozena dvojka. Díky za opravu.

      Vymazat
    3. Reparát se asi konat nebude. Když to Vaše vyjádření dnes ledňáček slyšel tak se urazil a pro mě prý že už ani nemá čas se někde houpat :-))

      Vymazat
  2. Spěchám Vám to ohodnotit, my jsme ti víkendoví lufťáci :D. Číslo je to úctyhodné, kdo by to byl řekl ... . Plánovat se v dnešní dobé nedá, nezbývá než být flexibilní. Pokud jde o první foto, baví světelný pruh nad amébou, dvojka sice bezsvětelná, ale hezky smutně zachycený ptáček, trojka fascinuje, trochu jako matrix, čtyřka půjde z kola ven, nevidím tam moc zajímavého a převod přijde mi do růžova malinko :-) Hezký víkend přeje SX

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No on tam bydlí poustevník. Tak to dětem vyprávíme :-) Jen ta barva je taková nefialová...aby se nebály :-))

      Vymazat
  3. Myslím,že ti čelist nespadne,když ti vybiju fotografii číslo 200. Je sice jubilejní,ale na mě příliš klackovitá - oproti ostatním. Ovšem stodevadesátdevítka se mi líbí velmi,jakože nejvíc,možná Most přes řeku Kwai...?
    Přeju klid a dobré podmínky pro další pošetilosti! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo díky :-)
      Co se toho filmu týká. Neviděl jsem ho a už neuvidím. Krutostem ve filmech se delší čas už vyhýbám (a proto také málo filmů v poslední době pouštím). Ono to pak zůstává v hlavě a vyčistit to neumím. Kdysi jsem četl nějakou dokumentární knihu o praktikách za války v jihočínském moři a okolí...a tak jsem v tom směru předem vyděšený a o to víc se toho držím stranou...

      Nabízím ale kontext se zápisem hudby Bohuslava Marinů, který měl teď výročí a víc se o něm psalo než bývá obvyklé :-)

      Vymazat
  4. Jsem se chystal, že si uděláme post-covid procházku po vyspecifikovaném území hor Jizerských a budu hledat ten meteorit, který odolal snaze akademiků z Ondřejova o jeho nalezení po pádu z výšin nadoblačných ba nadpozemských. Leč přítelkyně dostala příliš mnoho informací o důvodu romantické procházky přírodou a nedopustila byť jen letmé a nenápadné přiblížení se k tomu místu, které mne přitahovalo silou magickou srovnatelnou s výjevy z filmu Blízká setkání třetího druhu. Vypravím se tam na jaře a doufám, že ten kámen nezahučel do vody tak jako ten u vás v parčíku, pěkný dokument první, resp. 197. fotografie.

    Následná fotografie je ovšem lákavým pozváním do lokality, těchto ptáčků jsem v životě moc nepotkal. Pokud to ovšem není nějaká vycpanina nainstalovaná nějakým pouličním (poparkovým) umělcem (((-: Vzal bych si dlouhé sklo a bruntálně prodloužil konvertorem, který už deset let znuděně zívá ve skříni, pořídil bych nějakého pěkného ptáka na větvi, už dlouho jsem ho na DA neviděl, a to, panečku, byly doby kdy tam bylo přeptákováno, dneska je to tam samý filosof. :-)

    Třetí resp stodevadesátádevátá fotografie je galerijních kvalit drc do prkna, mňam moc pěkné to tam máte.

    No a tak zbývá ta poslední, to se mi ani nechce věřit, že v tak uhlazeném parku máte něco tak obludného, a ještě si na tom takový patriot hradecký smlsne ((-: tak tuhle fotografii bych vyřadil z výstavy a spěšně poslal na technické služby salonu republiky, ať vám tam to zákoutí pěkně vyfénujou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ledňáček je opravdický. Je tu už druhou sezónu a tentokrát posílený o dalšího jedince. Bydlí tam kam ukazuje ta fotka s číslem 200. Je to tady pro okolí široké dost vzácnost. Nicméně, vidět se dá při troše trpělivosti každý den. Má už ten park oblétaný. Drží se však pokud možno dál od lidí. Tahle fotka je taková sázka na jistotu, protože i on má svoje zvyklosti a já jen pětistovku. Pokud přijedeš pravděpodobně nebudeš lovit sám. Jezdí sem kvůli nim dost foto specialistů, většinou obtěžkaných šestistovkou. Používají i v mobilu nahraný jeho zpěv jako vábničku. Dokonce jde v některých případech o týmovou práci. Někteří se tomuhle druhu fotografování věnují do hloubky. Mapují kde tihle ptáčci žijí a prezentují své poznatky i na ornitologické úrovni.

      Někdo loví komety a meteority, někdo tady v parku holky.. oni takhle loví tyhle krásné ptáky. Chytit je za letu aniž by záběr obsahoval ptáčka jako miniaturu je pro ně kýženou metou.

      Co jsme se bavili, tak žádný filosof ani fialový poustevník se k DA nepřiznal :-))

      Pokud se Ti podaří, tak prosím na DA bez vrby. Stačilo to jednou a už to tam asi nikdo nedá dohromady :-)

      Vymazat

Okomentovat