Nevytvořili jsme vůbec nic

 Inspirováno výrokem Pabla Picassa z roku 1940

 "Nevytvořili jsme vůbec nic"



Letos v únoru zemřel v Paříži ve věku devadesáti tří let Simon Coencas jako poslední. Jeden z těch čtyřech, co ve stejném roce a dnes téměř na den přesně před osmdesáti roky zapálili lucerny aby první uviděli Galerii...jako dávný počátek moderního umění....jež inspirovala mistra k výše citovanému výroku.

Komentáře

  1. Jediné co mě hned k fotografii napadlo je - tu chci na zeď!!! Tady se mi, opravdu a opakovaně, tají dech. S textem a souvislostmi, které jsem si musel samozřejmě vygooglit, působí ještě o to víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě tak přemýšlím, co mi připomíná postava a kam bych jí podvědomě zařadil. A naběhlo mi nejdřív něco takového https://www.denik.cz/ze_sveta/v-mexiku-objevili-chram-boha-xipe-totec-jeho-knezi-se-oblekali-do-kuze-mrtvych-20190103.html a pak tohle https://www.stoplusjednicka.cz/kamenne-sochy-na-velikono%C4%8Dn%C3%ADm-ostrove-padlo-zrejme-dalsi-tajemstvi :)

      Vymazat
    2. Díky Milana za odkaz :-)

      Přidám také něco...i když odkazem to řešit nemohu. Totiž v knize od E.H.Combricha "Příběh umění" je hned na zkraje úžasná kapitola "Zvláštní začátky/Prehistorické a primitivní národy, starověká Amerika". To pojednání je obecnější a myslím, že se dotýká všech co dnes něco tvoří a těch co se na to tvoření chodí dívat a přemýšlet...

      Vymazat
  2. Na to, že jsi nic nevytvořil, je to příjemné pokoukání.

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem googlil, se silným podezřením, které se potvrdilo, a byl jsem "doma" hned. To jméno jsem v hlavě neměl, ale příběhy o objevech pravěkých - Lascaux, Altamira... jsem v mládí zhltal v jakési knize o objevování vývoje člověka, vzpomínám matně na další kapitoly, ba obrázky, fotografie. Tu knihu jsem si půjčil v knihovně snad 20x :-) Škoda, že u této jeskyně není možno vidět originály, to mne trochu odrazuje od plánování při dalších výletech do Francie. Ale touha je veliká, tak jako jsem kdysi vyrazil na výstavu originálu Věstonické Venuše, a letos se obdivoval pravěkým dílům ve francouzském Carnacu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, pro Tebe mám takové pokušení

      https://www.youtube.com/watch?v=qh85fT3ARe8&t=316s

      i pro tu krajinu i pro to Alžírsko :-)

      My byli před lety jen očima přes hraniční čáru a velmi toho lituji. Jeden z mých snů, které už asi nedojdou naplnění...

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. No a Honzo, myslíš, že oni tehdá si ty obrázky také mezi sebou bodovali a vyhlašovali třeba Bejka nebo Koně týdne?

      Vymazat
    2. O tom velice pochybuji,Josefe. Tenkrát se více spoléhalo na cítění,estetiku a nikdo z nich neměl hejbátka,jimiž by své obrazy "vylepšoval"... ;-)

      Vymazat
    3. Co my víme? Třeba vyhlašovali ... Bejka týdne :-)))
      Pěkný nález, jinak ..... SX

      Vymazat

Okomentovat