Dycky v pátek (36/2020)

 

Začátek školního roku a bez ohledu na tuhle skutečnost další vybíjená tady u mě na Blogu.

Týden provázali dvě zásadní, nepřehlédnutelné události.
V celospolečenské rubrice to byl Vystrčil. A stačí si nechat udělat rešerši všech článků v mediích, kde se za ten týden jeho jméno vyskytuje a vystačíte často pouze s formulacemi nadpisů. Totiž všeliké ty různě, více či méně zakamuflované dezinformační a manipulátorské weby se odkopaly i těm, co o nich měli ještě v tom smyslu jisté pochybnosti. A když se podíváte kdo je financuje zadáváním reklamy a jakým politickým zombie dávají slovo, tak je to takový žúžo vedlejší ale důležitý vjem k téhle průkopnické cestě.
A protože tenhle blog je především o fotografování a fotografiích a fotografech, pak nesmí chybět ani tahle rubrika. Je hovínko ve čtverci oblíbenější než hovínko v obdélníku? Nebo také: Je to hovínko ve čtverci, řádně zarámované prohnaným kalkulem aby snadněji zvítězilo nad hovínkem v obdélníku? Po delší době se strhla delší diskuze, takový nešvar, na vedlejší Galerii (vedlejší asi jako že já jsem tu marginální Tchajwanec pošilhávající po čínském drakovi). A tak jsem se nechal strhnout tím okamžikem a do vybíjené mezi nudle vkládám jeden čtverec řádně adjustovaný. Jdu se čtvercem na trh, jak se říká :-)


Pravidla tu jsou jasná a stále stejná. Kdo chce, vybíjí jednu fotografii ze čtyřech. Tu která mu nejméně sedí a klidně by se bez ní obešel, kdyby se tu stavěly stupně vítězů.


Začínáme nudlí z nákupáku, jak tu hanlivě nazýváme náš zdroj pochutin. Nějak se to změnilo. Pamatují fronty na vozíky. Dnes stojí vozíky fronty na zákazníky i v odpolední relativní špičce. Hradec, město supermarketů s nejvyšším počtem, přepočteno na jednoho obyvatele. Když se rozběhneme a správně se distribuujeme, tak můžeme v pohodě dodržet dva metry od vedle kašlajícího. Někdy i víc. Ještě je tu jiná možnost. Čínské týdny po tomhle týdnu hrdé Čechy už tolik do nákupáku nepřitáhnou 😊 



Tady už podobná byla před časem. Skoro bych se vsadil, že tehdy ta lampa stála někde jinde nebo vůbec. A nebo prostě občas míjím bez povšimnutí to, co bych míjet neměl. A pak se divím.



A jsem u toho čtverce. A navíc jsem i pejskař. Tím chci říci, že u hovínka je to celkem jedno, jestli ve čtverci nebo obdélníku. Tam je totiž podstatná adjustace. Tedy jestli není pytlík roztržený, není příliš malý a nebo se neroztrhl při balení. V takových případech totiž nastává prekérní situace a nějaký diskutující je na blízku vždycky. A odporných sarkastických poznámek (jinak milují sarkastické poznámky, zejména při hodnocení fotografií...tam jsou možná jediným způsobem jak dotyčným autorem alespoň trochu pohnout) nebývá nouze. Okraj, tedy adjustace většinou k volbě není. Bývá zpravidla černá, igelitová. Jiné barvy jsou mimořádností téměř nevídanou. Kdo chce širokou bílou, přinese si svoji igelitku z Alberta.
Tady v tom případě je fotografie zjevně jak bez na první dobrou rozeznatelného hovínka, tak téměř bez obsahu. Část obsahu ze zdi urvali už dávno a nějakou sprosťárnu ještě nestačili namalovat. Tak vznikla plytká informace do čtverce o neblahém stavu zdejšího sídliště zarámovaná otravným širokým rámem nad tmavším úzkým rámečkem. Ten šlinc jakési nevábné těsnící gumy prosím nerozmazávat... 🙂 

Mimochodem, může být estetika (třeba i bez popisného názvu) sama o sobě (a každému kdo jde okolo) dostatečným obsahem fotografie? Je každému jak se říká "shůry dáno" stejně?



No a čtvrtá fotografie je takový cestovatelský mainstream. Každý přece pozná Adelianos Kampos 🙂Sluníčkovou Krétu 🙂




Závěrem Vám všem přeji fajn víkend při fotografování do čtverců i obdélníků :-)

Komentáře

  1. Ať si kdo chce co chce říká, ať si Míra slzy utírá, trojku nechám, propojuje dvojku a čtyřku. Takže dneska dávám hlas jedničce.

    OdpovědětVymazat
  2. Zcela určitě není "shůry dáno" každému a co se estetiky týče ve fotografii,tak mně často bohatě stačí ten pocit,že se autorovi právě tohle podařilo. Jen na okraj příklad - fotograf,jenž se posadí na větev a nasadí si křídla s myšlenkou,že právě takto by měla vypadat touha po svobodě a létání je z mého pohledu nejen naivní,ale i neestetické - a podobných příkladů není málo - ovšem marnost přesvědčovat - a jak jsou plytké mnohé fotografie,tak plytké i řeči kolem adjustace...;-)
    Vybíjím číslo 2,ale docela nerad,neboť mám rád snímky,kde je hodně volného prostoru...
    Pěkný víkend! :-)


    OdpovědětVymazat
  3. A protože jsem si slíbil, že jsem to pro sebe uzavřel, nechal jsem se jenom uculovat pod vousy nad břitkou čtverco-glosou. Ač mi svrbí prsty (((-:
    Do koše asi dnes hodím košíky, ač je mi tato fotka tématem bližší než ostatní, váhám trochu... jedno vím ale jistě, že čtverec s bílým rámem nevybiju, i kdyby v něm byla celá odporná žumpa (((((-:

    Snad to nikdo nevezme vážně, jsem lehce ale na pochybách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pakliku, pochybování je matka pokroku. 😀

      Vymazat
    2. Vážně :-) Já to beru jako ujištění, že název mého Blogu je naprosto v pořádku :-)

      Vymazat
  4. jsazotavenpovýletěvybíjímdnesjedničku.Snadkdybybylavečtverciavpěknémbílémramečku,nepůsobilabytakplytce.
    Ikdyžjemitovlastnělíto,protožetosrovnánífrontovýchbojovníkůjetrefné.
    MezerypočítatnebudutorozhodněNE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Josefe, dle počtu mezer soudím, že jsi od přírody spořivý typ. 😀

      Vymazat
    2. Josefe, svým novým "svahilským" přednesem jsi mě připomenul coby pamětníka tohle :-)

      https://www.youtube.com/watch?v=neREDbH5-ic

      Vymazat
  5. Zrovna jsem v práci. Protože jsou dobré podmínky, nafotil jsem si nějaké čtverečky. Asi je převedu do BW a dám do bílého rámečku. Takže trojku v žádném případě nevybíjím. Sice neobsahuje žádné poselství, ale šedivé čtverečky jsou teď v kurzu, tak se držím módy. Po pečlivém zvážení vybíjím čtyřku. Přeji prima víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna jsem teď viděl i jinou adjustaci...

      https://galerie.digiarena.zive.cz/showphoto.php?photo=207946&limit=recent

      A musím říci, že v určitých případech, pokud to není pravidlem za každou cenu, dá se to uvítat :-)

      Vymazat
  6. Vyřazuji fotku č. 1, a to z jednoho prostého důvodu. Absolutní nepřipravenost pořídit Fotografii v nákupním centru tuto fotku vybíjí. Když jdu fotit do řetězce, tak si nejdříve pročtu slevový leták, tahákem je sleva na cukr dále to jsou velké bombarďáky a podprdy. To nastávají akční situace, které se pak sami fotí. Tak pamatuj slevový leták, ten je snad důležitější než fotoaparát. :-) Co se týče hovna v bílém rámečku výborné téma na DA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já to fotil mobilem a ještě s obavou aby mě ochranka nevyvedla. Všude cedule s vymalovanou rouškou a přeškrtnutým fotoaparátem :-) Vlastně tak lovím bobříka odvahy co na letáku vůbec není :-))

      Vymazat
  7. Na mě jednička působí, jako by do do série nepatřila. Ty ostatní jsou jemné a milé..... jedničko, z kola ven!

    OdpovědětVymazat
  8. Při vzpomínce na Sluníčkovou Krétu jsem se tak oklepal, že mi vypadla čtyřka.

    OdpovědětVymazat
  9. A po přečtení zmíněné diskuze bych někoho přilepil taky do čtverce s rámečkem, ale pootočeného o 45 stupňů.

    OdpovědětVymazat
  10. Ten pan 'Tchajwanec' v mých očích je hrdina a velmi jeho činy oceňuji. Vyřazuji čtyřku. SX :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat