Cvoci z jedné letní noci...

Turistická fotografie z nedávné cesty do kraje benediktinů, barokních kostelů...a skalních démonů. Léta na to nebyl čas. To až korona-virus nám spotřebu času přehodnotil.



Kdysi, ještě na Photoextractu jsem vložil tak nějak vizuálně podobnou turistickou fotografii s podobně promyšleným názvem. Jen z Vysokých Tater byla,... možná jen z Nízkých.


A druhý den mě pod ní nějaký člověk napsal asi toto:

"Kdyby tohle sem dal někdo jiný, všichni byste na to plivali, autorovi spílali a klepali si na čelo a volali sračka. Ale protože tohle sem dal umělec Jeřábek, tak se tu blahem pomočujete i když byste takovou hrůzu sami ani nevložili. A Jeřábek vás za to zařadí do toho jeho Topu a tak bude všichni spokojeni, přitom si nevidíte ani na špičku nosu"

Myslím, že léta ten komentář trošku obrousila a zbavila obtížně publikovatelných míst v mých vzpomínkách. Nicméně zůstávám s pocitem, že podobné komentáře zůstaly časem ojedinělé a v současné době už prakticky vymizely. A to myslím obecně. Možná je to tím, že za ta léta víc umějí komentující oddělit zrno od plev a možná i tím, že turistická fotografie za tu dobu jaksi nabyla na vážnosti, obdivu a uznání. Dnes už by se za takový komentář spíš takový komentující styděl, nebo pochyboval, zda nešlape vedle a porucha spíš není na jeho přijímači. Doba se prostě změnila i v této tvůrčí oblasti. Dokonce i kalendářů se prodá víc a mnohdy nestačí jeden pro jednu domácnost. 

Rozmohl se tu ale jiný nešvar.
Ti turisté si často neuvědomují, že turistují do území kde není signál.
Jsou na tu hroznou skutečnost naprosto nepřipravení...psychicky. No a pak je to nebezpečné. Potkáváme pak totiž tzv. NASRturitu, někdy i v celých houfech.
Vystresovaní, že nemohou on-line ze svých nositelných zařízení odeslat své turistické fotografie svým konzumentům na příslušnou sociální síť a to ihned.
Vystresovaní, že jim je k ničemu jejich mobilní panel do kterého jinak stále zírají aby viděli kudy kudy cesta za příštím balvanem.
Vystresovaní, že musejí sundat bezdrátová sluchátka, aby se mohli tím of-line stavem zpovykaní alespoň vzájemně sdílet a nepodělali se strachem...chovají se podrážděně k těm které potkávají a co až sem došli, aby těm sítím unikli a kterými normálně zpovykanci jen pohrdají. Místo démonů ve skalách se sami stávají démony.

Komentáře

  1. Malý princ taky cestoval do jiných světů a dosáhl vynikající popularity. Možná i tahle fotografická exkurze do neznámého daleka bude jednou patřit mezi klenoty České fotografie. Tak doufám, že teď mě konečně zařadíš do svého TOPu, když jsem tě tak vychválil (smajlík). Teď vážně. Foto bych si dal na zeď i přesto, že jsem čím dál víc vybíravej. Povídání o turistech mi připomnělo, že nedávno jsem se s kamarádem na vandru podivoval, jak jsme mohli dřív nezabloudit, když jsme ještě neměli mapy.cz (smajlík)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi mě připomenul, že už jsem hodně dlouho žádný TOP nenapsal :-)

      Pokud zabloudíš a najdeš cestu zpět tak už ten samotný pocit řadí mapy.cz na vedljší kolej :-)

      Vymazat
    2. To máš pravdu. V životě nezapomenu na vandr, kdy jsme měli 20 let starou mapu. To jsme úspěšně zabloudili a znova se našli několikrát za den. 😀

      Vymazat
  2. A teď se mi to stalo podruhé. Tak znovu. :D
    Nebyl jste náhodou v oblasti Labských pískovců, jako my minulý víkend? :) Docela jsem si to užíval, že jen tuším kam jdeme.
    Výborná turistická fotografie z mezihvězdného prostoru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milane, v těch místech jsem byl naposledy fotografovat nějak před cca pěti lety a to na zakázku a ne krajinu. A to není zrovna to poetické fotografování Labských pískovců :-)

      Ty jsem trošku fotil ještě na klasický film...a to už vlastně ani není k pamatování :-)

      Vymazat
    2. Tak pokud potřebujete na nějaký čas ztratit signál, doporučuju tam znovu vyrazit a hlavně na německou stranu. :)

      Vymazat
  3. Ale jen se nedělejte, teď si tady hrajete na beránka a spisovně hovořícího estéta, přitom "sračka" bylo nejčastěji Vámi užívané slovo :D. Zajímavé, že na všech těch galeriích to dopadá stejně, oddělovačům zrna od plev se zapoví oddělovat, přežívají sluníčkáři. Fotografie krásná, umělecká od Jeřábka, učůrávám blahem ;D. SX

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. při vzpomínce na užívaná slova je půvabné s podívat třeba sem (i po té anonymizaci...neboli vymývání mozků)

      https://galerie.digiarena.zive.cz/showphoto.php?photo=201908&ppuser=96035

      Vymazat
    2. Člověk fakt neví, co je lepší, když bylo husto, ale žilo to tam, a nebo řídko, jak je to teď, no a skomírá to. (pozn: nespojovat se vzpomínkou na užívaná slova ...) SX

      Vymazat
  4. Krajinu pod broumovskými stěnami jsme projížděli tuším vloni v zimě, s nepříliš valnými výsledky fototuristickými, ale ty nejsou, přece, až tak důležité (jak si říkáme, když přijedeme skoro s prázdnou) ((-:
    Mimochodem tak jak si pletu Pardubice s Poděbrady, motá se mi Broumov a Hronov, ještě komplikované hromem do Police nad Metují, to dám málokdy napoprvé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému Kdo si plete Pardubice s Poděbrady vzdávám v Hradci Králové čest a volám sláva :-)

      No a co se týká těch tří městeček za Náchodem....tak to jsi na tom vlastně jako Jirásek :-)

      Vymazat
  5. Dnes iba a len k fotografii, nechce sa mi písať nič iné.
    Jozef, toto je nádherná fešanda, Fotografia,
    pre mňa hyperbola o konci sveta, jop...
    palo boško

    OdpovědětVymazat
  6. Ta je, tlupu náměsíčnejch, kdo z nás to má. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímal by mě ten "nějaký člověk",který napsal to "Kdyby"... ;-)
    Takhle blízko zachytit Měsíc nad Niagarskými vodopády se snad ještě nikomu nepodařilo,všechna čest... :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat