Na Kometě

Aj, tamhle dřímavých jiskerek,
jak když rukou rozhodí květů,
to letí prostorou kometa
kostnice umrlých světů.

... z Písní kosmických, Jan Neruda


Ještě že mám přátele z dob, kdy jsem byl téměř samozvaným vládcem (a otrokem v jedné osobě) hvězdárny v Jeseníku. Probral mne až e-mail jednoho z těch kamarádů, s důraznou otázkou, zda už jsem fotil tu novou kometu. Po rozkliknutí přílohy jsem nejprve zalapal po dechu a pak se dlouze červenal, byl tam hezký snímek překrásné komety. V textu k fotografii se vinula rozpačitá omluva, že "to není ono",  protože fotografie byla pořízena z balkónu jen tak položeným přístrojem - autor trapně nemohl najít destičku ke stativu (kdo jí nikdy nehledal, ať se přihlásí!).
A tak jsem na svůj výlet do zemí českých přibalil i stativ - netradičně, protože dlouhé expozice často nepoužívám, a noční oblohu (pominu-li noční svítící oblaka) fotografuji velmi zřídka. Komet jsem fotografoval už velmi mnoho, hlavně v době analogové fotografie - od těch kometek úplně slabých, viditelných jen dalekohledem, přes komety které měly být jasné, ale nakonec zůstaly jasností pod hranicí pozorovatelnosti pouhým okem (a byly zklamáním pro veřejnost), až po komety velmi jasné, jako byla v roce 1997 všemi obdivovaná kometa Hale-Bopp. Největším zážitkem pro mne ovšem byla v březnu 1996 kometa Hyakutake, rekordmanka mezi kometami v přiblížení k Zemi, s impozantním ohonem přes polovinu oblohy. Rychlý pohyb na obloze (byla v době největšího lesku viditelná jen několik dní) v kombinaci s poměrně nepříznivým počasím zapříčinilo, že zůstala veřejnosti poměrně neznámá.
Kometu C/2020 F3 (NEOWISE) nalezneme na obloze poměrně snadno, stačí mít odkrytý výhled k severozápadnímu obzoru, jasné počasí a trochu trpělivosti.  Při stmívání po západu Slunce se objeví a když jí poprvé naleznete, nebudete mít už potom problém jí "znovu najít". Není třeba na nic spěchat, kometa se až do rozednění "plouží" nad severním a poté severovýchodním obzorem, nikam rychle neulítne (jak si lidé často myslí).


Pořídit snímky komety není až tak nemožné, jak by se nepokročilým majitelům fotoaparátů mohlo zdát, je potřeba se ovšem vypořádat s některými záludnostmi. Předně je potřeba se seznámit s manuálním režimem fotoaparátu, protože zde se budou svádět urputné boje mezi expozičním časem, citlivostí a clonou. Významnou záludností (v civilním životě fotografa nepoznanou) je otáčení planety Země, které způsobí, že obrazy hvězd (i komety) se při delší expozici protáhnou do čar (výseků kružnic kolem severního nebeského pólu), například při ohnisku 200 mm je maximální doba expozice asi 2 sekundy. Astronomové tento problém řeší umístěním fotografického zařízení k paralaktické montáži, která "sleduje" pohyb hvězd na obloze a umožňuje vyrábět na snímcích  bodové obrazy hvězd. A kdo nemá toto chytře otáčivé zařízení a jde s dobou, pořídí mnoho (i desítek) snímků s krátkou expoziční dobou a v patřičném softwaru je potom spojí dohromady - vyřeší se i záludnost číslo dvě, a to je šum vyplývající z nutnosti použití vyšší citlivost (šum je na každém snímku "jinak" poskládaný, ale obraz objektu je pořád stejný). A kdo nemá ani montáž, ani ho moc nebaví hrát si v počítači, exponuje na ten čas, který mu umožní ohnisko přístroje (se širokým ohniskem ale mnohem delší dobu, obrázek komety bude ale malinký).


Univerzální rada na nastavení neexistuje, postavte aparát na stativ a experimentujte, hledejte ideální stav pro aktuální okamžik (v průběhu soumraku budete nastavení stejně měnit). S ohniskem kolem 50 mm si můžete troufnout i na pěkné žánrové obrázky nočních kometárních krajinek - obrysy budov, reflektory pohybujících se aut, světla velkoměst. Jeden z mých kamarádů, když fotografoval na dlouhý čas kometu Hale-Bopp, při expozici baterkou rovnoměrně osvětloval popředí snímku - stromy, budovy...  výsledek byl úchvatný.
Ještě jedna finta, na kterou jsem po těch letech nefotografování oblohy pozapomněl - nespornou výhodou u stativu je dálková spoušť fotoaparátu, která zamezí roztřesení při zmáčknutí prstem na spoušť přístroje. Můžete si myslet, že máte pevný stativ, ale....  díval jsem se na svoje fotografie a zjistil, že naprostá většina z nich má vedle hlavy komety ještě jednu malinkou "hlavičku". Je to artefakt ze zmáčknutí spouště, nebo u labilnějších stativů může problém způsobit i sklopení zrcátka (u zrcadlovek). Kdysi na hvězdárně jsem problém řešil poměrně velmi primitivně, ale účinně. Zakryl jsem objektiv tmavým tělesem (krytka, ba i kus hadru poslouží), zmáčkl spoušť, odkryl hledí, odpočítal expozici, zakryl hledí, ukončil expozici.


A pokud Vaše fotografie nebudou takové, jaké můžete najít na různých místech internetu v astronomických galeriích, tak, jako já,  nezoufejte, netrapte se s fotoaparátem a užívejte si pohledu na oblohu, protože takových komet, které jsou vidět pouhým okem, za život mnoho neuvidíte.

Pavel Klásek, Jeseník



Závěrečné slovo redakce:

Podle chronologie Arcibiskupa Usshera (1581-1656) byl tenhle náš svět stvořen za soumraku před nastávající nedělí 23.10. roku 4004 před naším letopočtem. Logicky vzato jsme tedy první lidé co tuhle dámu mohou spatřit tady v těch místech na vlastní oči. Když tu totiž předposledně prolétávala, logicky nebylo světa v pojetí pana Arcibiskupa. Adam a Eva byl v té době pouhý záměr. Do vynálezu dalekohledu chybělo ještě několik tisíciletí a digitální fotoaparát nebyl pak ještě k mání několik dalších století.

Tolik můj tak trošku neseriozní závěr k serioznímu čtení z pera Pavla Kláska.

Pavlovi děkuji a při té vizi návratu za 6768 let vypisuji konkurz na autora, který ten následný průlet popíše, nafotografuje a tady na mém blogu jako host pak zveřejní. Předem mu tu na ten článek rezervuji jeden volný termín :-)

Komentáře

  1. Pěkné snímky. Tak snad je to posel lepších časů :-) ... SX

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud se dobře pamatuju, tak s kometama bývalo spojovany všechno možny jen ne dobry časy .-)
    (aneb opak, pohromy, války, atd.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mj. taky jsem tu kometku chtěl zkusit a nafotit ji ve společnosti s Pavlovi známym sv. Kryštofem (alias Golemem, co se k sobě podle mě tůze hodí). Ale od chvíle, kdy mě to napadlo, je tu zatím furt samý mrak.

      Vymazat
    2. Tak chtěla jsem být optimista, všichni víme, jak to je, ve světě a vůbec všude, no a teď ještě tohle k tomu. Zajímavé čtení mimochodem. SX

      Vymazat
    3. Výrazné vzácné úkazy na obloze odjakživa vzbuzovaly respekt, strach, hrůzu z něčeho neznámého, neovlivnitelného. Podobně jako u komet například při úplném zatmění Slunce - to je také úkaz, při kterém si člověk uvědomí síly přírody a titěrnost svého bytí. Ale jsou i tací, pro které je strach nejlepší "byznys", a tak v roce 1910 šly velmi dobře na odbyt "antikometární pilulky" které měly člověka ochránit před jedovatými plyny z ohonu Halleyovy komety, kterým Země v tom roce procházela. Samozřejmě se nic nestalo nikomu, stejně jako při všech koncích světa, kterých bylo již nepočítaně. Ale jednou to přece vyjít musí (((-:

      Takže těšme se na lepší počasí, nastávají noci, kdy bude tato kometa nejlépe pozorovatelná.

      Pavel K.

      Vymazat
  3. Včera večer, nalákán tímhle psaním jsem si řekl, že si tu potvůrku také vyfotografuji. Neumětelský, bez extra k tomu vhodnému vybavení.
    Počasí ale nepřálo. Nad Hradce mraky, občas vykoukla brzdová světla Velkého vozu. Nemělo to smysl.

    No ale pak jsem naše na DA Pavlovu Fotografii Týdne

    https://galerie.digiarena.zive.cz/showphoto.php?photo=207544&cat=all&sort=2

    a jako motivace na dnešní večer, sice nedostižná, to stojí za to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si to včera v noci nakonec taky zkusil, protože se po setmění relativně vyjasnilo. Takže první pokus (pokud ne aj poslední) :O)

      https://12in.cz/temp/Neowise.jpg

      Vymazat
    2. Aha. Tak to je překrásná práce. I s rozlišením ohonů, přímý plynový a zahnutý prachový. Gratuluji. Dnes večer vyrážím, vypadá to nadějně, chci také nějakou fotografii aby to stálo za to, nejen v kvalitě "cestovní" ((-:

      Vymazat
    3. Jééé, krásný. A jak dlouho bude vidět u nás ještě? SX

      Vymazat
    4. Do kdy bude vidět tady

      https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/vesmir/kometa-neowise-pozorovani-vesmir-mesic_2007211856_pj

      znázorněno i grafikou :-)

      Vymazat
    5. Ale to nestihnu :-(. Až za týden v pátek se dostanu z velkoměsta někam, kde neruší světelný smog. Zkusím alespoň vykouknout ve 23 hod. z nejvyššího patra :-). Dík za info, SX

      Vymazat
    6. No nezoufejte SX :-)

      Ten Váš současný pohled ze sto pátého patra na Dubajský záliv Vám tu nemožnost tady vidět kometu co se i tak zase jednou vrátí Vám alespoň částečně vrátí :-)

      Vymazat
    7. A to je taky fakt, děkuji za uchlácholení, počkat na její další průlet mohu dycky :-). Jinak, máte to tu pěkné, jen pokaždé musím odklikávat nějaké hydranty a semafory, motorky, přechody, teď nově i komíny, abych opakovaně dokázala, že nejsem robot :-D. SX

      Vymazat
    8. No nic, jsem zpět od Golema. Co na to říct a nebýt sprosté. Zasr... dráty VVN.

      Vymazat
  4. Jak jsi pravil - naživo a se čtyřmi vnučkami v noci na polích v Českém středohoří jsme si to užili... ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat