Dycky v pátek (25/2020)


Chlebník je to správné slovo. Pojem, který už jsme zapomenuli pod návalem vzletnějších pojmu co se malých zavazadel týká. Krásné české slovo, které už používáme možná tak podle věku a prozrazujeme tím jakousi společenskou nedostatečnost, ztracení správného směru.

Drtivá většina fotografií v těchto pátečních vybíjecích článcích vznikla při procházkách a pobíhání s psicí, kdy nenápadný fotoaparát snášel ty cesty právě v tom chlebníku u mého boku. Chvála chlebníku, dalo by se říci. Nezatěžoval, nebudil zdání, že jde o něco víc než o ten chleba, a tak snad spíš budil při povšimnutí poněkud nevěřící pohled potkávajících na pošetilce s takovou nemoderností po boku.
Jeremjáš (10:23) mluví o tom jak moc řídíme, nebo bychom měli řídit svoje kroky. Psice to asi četla a vyšlo ji, že nejlepší bude vzít odpovědnost na sebe. A tak chodíme kudy ona chce a s ohledem na závažnost toho verše se nebráním. Neprotestuji. S chlebníkem tedy cestou, necestou. Že by se dalo plánovat nějaké konkrétní fotografování o tom nemůže být řeči. Beru ty situace jak jdou. Tedy jak jdeme a výběr trasy jde mimo mé rozhodování.


Nedávno jsem si řekl, že bych měl přece jenom něco udělat pro větší efektivitu tohoto způsobu fotografování. A tak místo chlebníku došlo na tu menší fototašku. Protože dva fotoaparáty prostě do chlebníku nedáte. A pokud dáte, bezpečně nevyndáte, bez vzájemného otlučení zpátky nevložíte. Jeden fotoaparát jsem nastavil na manuál, druhý na půl blbečka. Vnitřně posílen takto sofistikovanou výbavou jsem další ráno vyrazil jako minulé ráno a mnohá minulá. Tedy vyrazili jsme. A zase ten Jeremiáš a zase na celé dopoledne. Tentokrát to ovšem bylo na boku už znát (a navíc málem dojem jak pohled na fotoreportéra, co musí jít vyvenčit psa). Při poklusu to poznaly i ledviny, co když nikdo jiný nic v těle nepozná, tak na ně je prostě spolehnutí . Všechno ostatní ale probíhalo normálně. Nenormální to bylo až po návratu domů.


To jsem si totiž uvědomil, že jsem fotoaparát ani z brašny nevyndal za celé to putování. Ani manuálního ani blbečka. Prostě nic. Nic mě nestálo za to vyndat fotoaparát a fotit. Ten samotný moment by měl naskakovat podvědomě. Nenaskočil.
Druhý den opět ve stejné sestavě, opět celé dopoledne. Rozdíl byl pak v tom, že k nějakému vyndávání toho kterého fotoaparátu došlo a bylo se na co tedy i těšit. No trvalo to jen chvilku. Než došlo na první vyhodnocení obrázků za dopoledne vyfotografovaných. A šly do koše. Všechny. Krásná procházka to byla, pohyb zdraví rozhodně prospěl. Dokonce jsme šli odbočkou pro mě ještě včera naprosto neznámou. Dokonce se brodili u řeky krajem slepého ramene. Výsledkem byl foto slepý Jeřábek vlající za psicí.
Třetí den zkrátím. Vrátil jsem se totiž do situace která odpovídala dni prvnímu. Tedy prochodili jsme se ke stejnému výsledku.


Dnes tady jako každý pátek vidíte čtyři fotografie pro už tradiční vybíjenou. Vrátil jsem se ke chlebníku, jedné náhradní baterii a jedné kartě v záložním pouzdře. Manuální zůstává doma v tašce a mě ubylo starostí, kterým že to v danou chvíli lépe vyfotografovat. Hlavně tedy pokud je vůbec co, pokud člověka ta intuice a odhad situace dovede k otevření chlebníku.
Zjednodušil jsem si život nebo spíš se vrátil k té správné efektivitě.

Jak souvisí intuice, smysl pro vyhodnocení situace, kreativita, rozhodující okamžik s počtem fotoaparátů v brašně fakt netuším. Co se mé osoby týká, dovoluji si tvrdit, že při počtu tří fotoaparátů už by bylo lépe je vystavit jako příznak marnosti a s mobilním foto-telefonem prožít dopoledne zázraků u slepého ramene řeky. Aby mě pak někdo nenapsal něco o tom, že nebylo co vložit...:-)


Dnes jsem tu prolínal příběh se čtyřmi fotografiemi a doufám, že toho psaní nebylo až příliš, když už těch fotoaparátů určitě. Všem Vám přeji příjemný víkend a těším se na vybíjení jako vždy :-)

Komentáře

  1. Nechám jinou, dvojku, než tu máš běžně, takže nezbývá než trojka pryč.

    A když ten chlebník, proč by ne rovnou chlebofot:
    https://petapixel.com/2019/06/07/these-working-cameras-were-made-with-the-strangest-things/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chlebofot vypadá přímo k sežrání :-)) Jen ta páska umělohmotná mezi zuby mě dokáže odradit :-)

      Vymazat
    2. Při troše snahy by mohlo stačit pásku nahradit zubní nití. Ta by pak posloužila, když by to focení lezlo moc mezi zuby. :-)

      Vymazat
  2. Trojka mě napadla hned jako první, takže pápá. Chlebník se těžko gůglý, všude nabízejí dřevěné či umělé, jen v army obchodě mají malou polní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta trojka bude o kus půvabnější po tom včerejším, nočním a při tom dnešním lijáku :-)

      Vymazat
  3. Už jsem to měl napsané a najednou bác - někam to spadlo! Tak znovu: Nejméně půvabná mi připadá trojka a nezachrání ji ani roztomilý klouček v kočárku - s tou se tedy rozloučím.Ostatní snímky jsou takové,že se nad nimi kochám skoro jako pan doktor z Vesničky...
    Zaujal mě výraz "napůl na blbečka" - to jakože nejde na celého? Marně tuto funkci na svém aparátu hledám...;-)
    Čtení nebylo tak dlouhé,aby se nedalo přelouskat - také proto,že chlebník mám spojen s dětstvím,kdy jsme jej převážná většina nosili přes rameno na školních výletech,v ubrousku zabalen chleba s máslem a rajče - prostě milá vzpomínka...;-)
    Pěkný víkend všem a pokud možno - žádné kokotiny! ;-)
    Ovšem,co mě hodně zaujalo je výraz "na půl blbečka" - marně tuto funkci na svém aparátu hledám! Není-li to z Tvé strany jen nějaká kulišárna? ;-)čtení nebylo zas až tak dlouhé,aby se nedalo přelouskat a obzvláště vzpomínka na dětství,kdy jsme chlebník nosili na každý školní výlet je milá...
    Tak pěkný víkend všem a hlavně - žádné kokotiny! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten 1/2 blbeček vypadá v mém případě asi takto:

      Kolečko na péčko
      RAW
      Sekvenční snímání
      Ostření jednobodové přesunutelné
      Auto ISO
      No a celá ta trojčlenka se pohybuje v nastavených limitech: čas ne delší než 1/30 a ISO do 2400.

      :-)

      Vymazat
    2. Díky,- hlavně to Auto ISO je významné,- kdo má nad tím isem poráde přemýšlet,žejo... ;-)

      Vymazat
    3. AutoISO, fuj, taková sprosťárna. :-) Když cvakám na stolici (dostatečně tuhé, pro případ rozjímání nad trakčníkem), tak jedině na M (jiny režimy mi ten můj software rozhodí a nejsou použitelny). A tak jsem zjistil, že když sundám foťák ze stolice, tak už se mi to ani na jiný režim už nechce přepínat.... :-S

      Vymazat
  4. Pardon - poslední odstavec je tu omylem,neboť původní text zmizel a musel jsem jej psát znovu - a to už jsem si nepamatoval slovosled... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klídek, prima psaní klidně dvakrát :-)

      Tady to obecenstvo jistě nijak neznejistí :-))

      Vymazat
  5. Jednička je hodně smutná. Táta se tolik zahleděl do svého virtuálního světa, že nevidí dítě, které si s ním chce hrát. Dvojka je naopak velmi milá pro ten obyčejný lidský kontakt. Trojka by po dnešních deštích vypadala opravdu zajímavěji, tak půjdu s proudem a vyhodím jí z kola ven. Čtyřka je obraz na který se dá dívat hodně dlouho.
    S tím telefonem. Mám jeden pro celoblby a používám ho často. Sám si ostří, sám si nastavuje ISO, sám si cloní a dokonce nemá ani hledáček. Ale je menší než mobil, vejde se do kapsy a tudíž ho můžu mít při ruce skoro furt. Díky tomu ulovím hodně záběrů, které bych jinak neměl.
    Přeji hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě jdeš s dobou :-)

      https://prazska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/2206-tisk-konci-mobily-fotografii-posouvaji-dal-rika-prazsky-fotograf-jan-sibik.html

      Vymazat
    2. Šibík je jeden z mála fotografů, jehož jméno je mi známé. Je pravda, že jsou situace, kdy jsem rád že držím v ruce svůj Nikon a neměnil bych. Ale jsou situace, kdy se ten mrňous hodí. Nejenom proto, že se vejde do kapsy, ale i proto, že je nenápadný.

      Vymazat
  6. Tak jsem se zarazil, jestli nejsme s mým foťákem úplní "celoblbečci". Udělám změnu a nebudu si už nadávat do moulů, když začnu fotit bez toho abych si zkontroloval ISO a clonu z minulého focení - a napráskám daleké krajinky na clonu 3,5 nebo polední sluncem zalitou ulici na ISO 1000. Opačně to je lepší, protože nenechám klapnout zrcátko vícekrát než jednou a i mým tinitem znaveným sluchem poznám, že expoziční doba neodpovídá mým představám a touhám. Zábavné je moje počínání na občasném fotografování tanečních kreací Eviných děvčat, kdy po zhasnutí v sále divadla pravidelně zjišťuji, že nejsem zcela úplně skvěle připraven ("jak jsem to dělal minule?"), v nastalé tmě se snažím otáčet kolečkem někam, poté hledám brýle protože nic nevidím, pokouším se o něco opřít monopod s aparátem, uhýbám se zpozdilým divákům spěchajícím na sedadlo... (((-: jedna z mých nočních můr fotografických je nadšené zvolání konferanciérky do mikrofonu "fotograf je připraven?" a na jevišti při závěrečné děkovačce asi 300 thymolínových úsměvů.

    K věci: Dnes jednoznačně číslo 3. Jednička je pěkná sportovní z přestávky mezi koly v boxerském ringu (i když box je pro mne hodně odporný sport), dvojka je milá člověčina a čtverka je taková typická jemná jeřábkovina, galerijních kvalit jak se říká a píše ,-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle zrovna tady čtu, že pořádáte nějakou soutěž.

      https://www.novinky.cz/vase-zpravy/clanek/pro-navstevniky-jeseniku-je-pripravena-hra-s-vyhernimi-turistickymi-znamkami-a-qr-kodem-40328343

      Když už nemohu soutěžit s nastaveným 1/2 blbečkem o Fotografii týdne, že bych u Vás sbíral známky. Možná k tomu bude i nějaká fotosoutěž :-))

      Vymazat
    2. Aha. Trochu jsem při čtení tápal v té soutěži a odměnách. Než jsem se dostal k poslední větě, ta vysvětlila vše ((((-:
      Takových ničemných aktivit hrazených z EU (rozuměj: daňových poplatníků zemí EU) tady je přehršel, dokonce jsem si říkal že budu fotit ty tabule modrožluté, kdesi v polích a houštinách...

      Vymazat
    3. No Pavle, já sem dopíšu jakési resumé k chlebníku o kterém tu byla řeč. Totiž v neděli po těch velkých deštích jsem šel s psicí k vodě. A i přes dobrou obuv mě v tom blátě ujely nohy. A při tom letu bylo první, nepustit psa a druhé nepotopit ten chlebník s fotoaparátem. Skončilo to roztrženou nohou, silnou naraženinou a vyvrtnutým kotníkem. A to jsem měl ještě kliku.

      A v pondělí jsem zakoupil silně značkovou brašničku speciálně nepromokavou, nárazuvzdornou a silně značkovou, velmi nenápadnou, velmi lehkou, do které se vejde ten fotoaparát, mobilní telefon a brýle, které mě v neděli málem uplavaly jak letěly z čela rovnou do bažiny :-)

      Vymazat
    4. neexistuje nějaké vodítko na pejsky, které by mělo něco jako "brzdu"? aby se člověk mohl připravit - zapřít - uvázat - požádat bližního (((-:

      jestli ne, já bych tedy, asi, pustil psa, má přece jistě víc rozumu než ti vodáci v posledních dnech....

      Vymazat
    5. No tady jedna možnost

      https://www.letemsvetemapplem.eu/2020/06/18/roboticky-pes-spolecnosti-boston-dynamics-miri-do-prodeje/

      za ty peníze, nekup ho :-)

      Vymazat
  7. Dovolim si tento celek rozdelit na roury a trubky a na to co k zivotu potrebujeme aby jsme byli. Nejdriv to bylo takto 2:2 , nic k vybiti. Potom prisla jista navaznost toho ze zavlaha s trubkou, rourou dutou ma co docineni tak vybijim maminku : ))
    Pred koronou, kdyz zacinali prvni jsrni vylety jsem prohodil k detem at si sbali chlebnik, protoze cestina neni jejich hlavni jazyk, nechapave koukali asi tak deset vterin, jen zena se usmala. Diky za prijemne pokoukani a pocteni. Prijemny a adpocinkovy vikend preji : )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady u nás kde čeština je hlavním jazykem bych si dovedl představit výlety s chlebníkem za chlebem.

      Totiž, dobrý chleba, který by byl důstojným pro uložení v chlebníku už tu není vůbec pravidlem.

      Náhražky které se tak nazývají jsou v každém marketu. Chleba v tom dobrém smyslu je spíš na ten výlet s chlebníkem za ním :-)

      Vymazat
    2. No a to uz se zase dostavane k foceni, i kdyz vsechny ingredience jako iso, clana, cas, dof jsou ve spravnem pomeru, muze se stat ze ta situace proste nevykvasi a foto bude nestravitelne.
      A zase spatky ke chlebu, regionalni odchylky jsou zavratne, clovek musi hledat kvalitu : )

      Vymazat
    3. No vlastně když se to vezme do důsledku (samozřejmě čistě symbolicky), když se dílo povede dá se DA považovat za takový Chlebník a když se to nepovede za takový Pochlebník :-)

      Vymazat
  8. U mě vede dvojka - je taková "upřímná",
    na druhém místě se umístila jednička - má náladu a ten klučík prima nakukuje,
    na třetí místo bych umístila čtyřku - líbí se mi to proužkování....
    takže trojka pryč! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K té dvojce dám příští pátek jednu pořízenou při téže zastávce :-)

      Vymazat
  9. Ta čtvrtá líbí se mi nejvíc - kompozice, světlo, nádhera. Trojka půjde pryč, ale špatná není. Čtení pobavilo :-). SX

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu čtvrtou po těch deštích přestali zalévat a skáčou po ní žáby :-)

      Vymazat
  10. Možná zakletí princové a princezny. :-) SX

    OdpovědětVymazat

Okomentovat