EXIF NEWS 07.08.2019

Včera ve 22:09 se na DA objevila pochvala nejvyššímu za stálý dohled nad likvidací zbytku kvičící mafie. Mafie bylo použito doslova. Kvičící také. Autorem veřejné pochvaly byl Jfunion. Kdo zná DA poslední čtyři roky, ví co tato pochvala znamená právě od tohoto autora a jak ukazuje, kterému myšlení uvedená čistka vyhovuje, byť zastírána různě zábavným způsobem. Tolik úvod k dnešnímu psaní. Více k pohnutkám psát EXIF NEWS v minulém článku.

K mém fotografii asi toto. Už je tomu několik měsíců, co restaurátoři začali s obnovou jednoho z nejstarších zdejších domů stojících mimo historické centrum města. Podařilo se mě do jindy zamčeného domu nakouknout. Chvilku jsem bloudil očima po rozpracované rekonstrukci a pak vzhlédl vzhůru, do klenby. Dost překvapení to bylo. Restaurátor zanechal práce a na nějaký čas tím zanechal i mimoděčné umělecké dílo. Oškrabáním asi celkem novodobé výmalby vzniklo něco, co po výtvarné stránce lze spíš přiřadit do dvacátého století, či dokonce do soudobosti. Abstraktní obrazy, které si každý může interpretovat podle své představivosti. Zvláštní krása. Nechtěná, nezamýšlená. Trošku jsem se ptal. A nedoptal. Tedy nedoptal se jasné vize. Nikdo netuší, jak ještě dlouho to takto bude. Nebo že by tohle bylo finále a dohled se v tom esteticky utopil, nechal unést a tím pádem je jaksi vymalováno? Bych se vůbec nezlobil....




NOTICKA:

Včera jsem pro tuhle noticku vybíral jednu fotografii z DA, z těch aktuálních. Fotku, která se mě velmi líbí a budu tu na ní moci bez kompromisu upozornit. A tak mezi asi třetí a šestou podvečerní pozoroval cvrkot. Koukal pod fotky a viděl dění on-line. Odkazy na podivnosti sem dávat nebudu, mohlo by se stát že zítra ráno budou smazány jaksi beze stopy. Jen se tu tedy tak pro sebe ptám? Dokončí se normalizace tak, že pan ředitele vyrazí dvacátého prvního srpna na DA tankem a definitivně zdemoluje zbytek jiných názorů než těch jeho? Rozstřílí zbytek účtů co mají příliš proříznutá ústa nad tvrdě vyžadovanou loajalitu? Nebo se DA sezve do Kolbenky na plac a bude si muset vyslechnout projev o malých dětech, které nemají co do čeho kecat? Bude do té doby vůbec ještě někdo na DA vkládat fotografie a psát ty správné normalizované komentáře a nebo se pan ředitel už projede dobitým územím a jen předá velení tomu, kdo těch normalizovaných komentářů a smajlíků napsal nejvíce?

No nakonec jsem vybral i tu fotografii, kterou bych tu rád preferoval. Radost pohledět na takovou FOTOGRAFII.

Ještě než přejdeme k receptu na prasečí kolena, jeden dnešní recept na efektivní blokování na DA. Pokud ho zejména v tomto případě využijí fotografové, zabrání tím pod svými fotografiemi tragikomickému plkání a poučování. I následnému vlnění. Při širším využití, zvláště v tomto případě, by mohlo dojít k jistému uklidnění, už by se nemusely stavět noční a víkendové dozorové směny a zřejmě by šlo propustit jednoho moderátora. Zůstal by totiž bez práce.



RECEPT NA PRASEČÍ KOLÍNKA...jsem slíbil minule...

MASO: Maso je tu zásadní. Tedy přesně toto, nic jiného, výsledek by byl jiný. Samozřejmě to vede k myšlence, mít "svého" řezníka, nikoli svůj super-market. Možná to není tak jednoduché, jak bývalo. Když máte, tak mu svěříte třeba namletí masa na které si ukážete. A on Vás nevyhodí, neřekne, že nemele, že mu to vozí z nějaké výrobny. A ani neřekne, že se s 1/2 kilem rozhodně mazat nebude. Je moc dobré mít svého řezníka a neobcházet, jestli náhodou někde o kus dál "skoro" totéž nemají o tři koruny za kilo "výhodněji".

ZELENINA: Vždycky když se vrátím z Balkánu, míst která nejsou součástí EU, tak se asi týden neodvážím jít do zdejších super-marketů (a nejen) nakoupit zeleninu. Je to stres, beznaděj a přitom není úniku. Tak se buduje averze vůči zemědělské a potravinářské politice naší jinak určitě milované EU. Tedy když už nemáte vyhnutí, vyhněte se alespoň těm geometricky bezchybným jako by voskovaným součástí následujícího receptu. 

KOŘENÍ: Nad koření není. Kořením můžete mnohé získat. A vyplatí se být v tom směru vybíravý, nespokojit se s nabídkou našich marketů. Kdybych měl přiblížit sortu, tak třeba tady si lze představit jakou cestou se vydat. 


Obecně bych koření vybíral v té základní chuti kterou má to čemu se říká Adžika.



A od toho vycházet k nějaké případně chuťové nuanci. A když je napsáno "na šašlik" tak to neznamená, že je koření pouze na šašlik. Má použití širší a třeba zrovna tady v tom receptu není proč váhat. Koření by mělo být hrubé, či hrubší. Většinou ty na prach mleté směsky nejsou tou správnou volbou. Pokud seženete koření s místem sběru "Černobylská oblast" je to bonus. Tam se totiž vůbec nepráškuje a přirozenou cestou je všechno tak nějak větší.

Dobré zkušenosti mám z takových nabídek.

Na každý celý kus kolena od řezníka jedno středně velké rajče, jedna středně velká cibule, jedna středně velká paprika, jeden stroužek česneku. Může být i krátká snítka řapíkatého celeru.

Na dvě kolena jedna polévková vrchovatá lžíce koření, jedna lžíce tmavého pečeného ajvaru.

Na každé čtyři kusy kolena od řezníka jedna celá pálivá feferonka (už ani ty feferonky z marketů často nepálí tak jak obvykle pálívala feferonka).


Kusy kolen od řezníka nakrájíme napříč na vždy na čtyři díly. Vložíme do mísy, prosypeme lehce hrubou solí, zakápneme olejem. Příznivci hnutí ANO pochopitelně řepkovým. Zbývající menšina volí (olej) podle rozumu. Promícháme a necháme minimálně hodinu v klidu.

Zatím si nakrájíme zeleninu:

Cibuli na velké kusy, rajčata na čtyři díly, papriky maximálně na dílů osm (a nemusíme je důsledně zbavit vnitřních částí). Oloupeme česnek a ponecháme zatím v celku.

Pak na velké pánvi krátce osmahneme na oleji to nakrájené maso. Jen chvilku. Maximálně pět minut. Maso vybereme na mísu tak aby olej (výpek) v pánvi v maximálním množství zůstal. Do něj nasypeme postupně nasypeme nakrájenou cibuli, po chvilce nakrájené papriky, nakonec nakrájená rajčata. Chvíli restujeme. Stačí i tady maximálně pět minut. Odstavíme z ohně.

Vezme pokud možno kastrol jak široký, tak vysoký, těžký, litinový, smaltovaný. Pokud možno.

Do něj vložíme maso a všechno z pánve. Přidáme koření a zalijeme vodou, vložíme celou feferonku a na hrubo nasekaný čerstvý řapíkatý celer. Hladina bude několik centimetrů nad potravinami. Přidáme ajvar. Promícháme, přikryjeme pokličkou. Po dosažení bodu varu stáhneme přívod tepla, tak že bude směs jen minimálně pod pokličkou probublávat. Takto probubláváme dvě hodiny. Po každých cca dvaceti minutách směr promícháme. Do posledních dvaceti minut nasypeme čerstvě na hrubo nasekaný česnek.

HOTOVO:Přílohou může být snad všechno mimo knedlíků.

Pro požitkáře lze udělat následující. Rajčata překrojena na půl, trošku zasypaná kořením ogrilujete až jim začnou slézat košilky. Pak už je nemučíte v pánvi s paprikou ale posekané vložíte rovnou do hrnce spolu s ostatními ingrediencemi.

Kdo by výsledek chtěl zveřejnit na DA, pak doporučuji řešit barevnost. Například zelené či žluté papriky lepé než červené. Případné připomínky "přeostřené" "přesaturované" "řezat" prostě nahlaste moderátorovi.

Nejlepší fotografii z této akce na DA vloženou, tu pak vyzdvihnu a zviditelním :-)



ZÁVĚREM

Závěrem jsou dvě moje v editoru pak odfláknuté fotky výcvakovky pro dobrou a ještě lepší náladu.



Všem přeji dobrou chuť, dobré světlo a naznačuji, že další EXIF NEWS tu vyjde o víkendu.

Komentáře

  1. Josefe,
    s chutí jsem přečetl, Ty jsi to rafinovaně postavil, aby to bylo
    s dvojnásobnou chutí.
    Tak se ptám, co když to šoupnu do trouby ? Tedy ta kolínka :DDD

    OdpovědětVymazat
  2. Josefe,ten Tvůj pes se zastavil a nevěří vlastním očím! Jakoby přemýšlel,jestli by mu ta prosba o rekonstrukci prošla...;-) no a Začátečník je rovněž úsměvný...ten to alespoň přiznává! Na rozdíl od mnoha jiných...
    Promiň,ale do vaření se nehrnu,- proto jsem ten recept jen přelétl...;-)
    Zdar a sílu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S V3eskou jsem kdysi dělal autoškolu. Tedy řidič začátečník :-)

      Psice, to je naopak už osm roků velmi emotivní současnost :-)

      Vymazat
  3. Já bych viděl nedodělanou práci. Líbí se mi, jak se umíš dívat. A to s psí boudou je hodně parádní kousek, který vyvolá lehký úsměv na tváři.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat