Povolební pošetilé mámení...

 V sobotu odpoledne jsem vyrazil na hřbitov. Autem na venkov. Krásné počasí a venkovský hřbitov na kopečku na vsí plný lidí. Nejenom pod náhrobky a v urnách. Živí lidé. Odvolili už v pátek a už vědí, že dobře. Vlastně ani špatně volit nešlo. Zdravý rozum ještě z venkova nezmizel. Mezi živými došlo na řeči mezi bývalými spolužáky ze základní školy. Ještě že náhrobky mají svá jména. Jinak bychom se asi ani nepoznali. Došlo i na řeči o volbách, o politice a samozřejmě i o školních lavicích, ve kterých jsme sedávali. S venkovany, co je následné dohadování ve velkých městech o vládnutí naprosto nezajímá, a dokonce ani nekoukají na Otázky Václava Moravce na rozdíl od kvality úrody z jejich zahrad a sadů. Skončili jsme v tichosti nad urnou spolužačky Aničky, co jsme ji s oblibou v podzimních plískanicích, v jejich bílých punčoškách strkali do příkopu, načež nás za to pan řídící napravoval rákoskou.

Po návratu do velikého města navečer začaly proskakovat první zprávy o následných povolebních koalicích. To zatím nesmělé pokračovalo plnou intenzitou celou neděli. To už si na volby v mé vsi nikdo při sklízení jablek jistě ani nevzdechnul.

Velký obchod s hlasem voličů, především ve větších a velkých městech se stal soustem málem všech novinářů a politologů (a že jich máme, na rozdíl od svářečů a horizontkářů).

Strany, které vyhrály, jsou vyšupovány ze hry těmi, co nevyhrály, ale dokázaly se proti těm, co vyhrály rychle scuknout. Části z programů (pro které je voliči volili) se škrtají a místo nich vkládají části z programů stran, které by volič nikdy kvůli těm částem nevolil. 

Strany, které jsme si zvolili, obrušují hrany svých programů, pro které jsme je zvolili, aby se domluvili na spoluvládnutí s těmi, co udělali se svými programy totéž. Výsledkem bude často vládnutí s programem, který bychom nikdy do urny nevhodili, protože normalizace nebyla důvod k návštěvě volební místnosti.

Často vzniká cosi jako velká super strana s ohnutými či ulámanými hroty kde se nakonec ještě poperou, který z nich bude sedět v tom placeném křesle na radnici. Volič se nediví, volič ve velkém městě dobře ví, co je to demokratická kolaborace s ještě včera ideově málem nepřijatelným dnes soukmenovcem. 



Sobota dopoledne před odjezdem na venkovský hřbitov:

Po odvolení ve zdejší základní škole padlo mé oko na protější zeď chodby vedoucí k východu. Na první pohled mě to přišlo jako nějaké historická, dávno na zdi zapomenutá závěsná mapa vzorů, pro orientaci tehdejších žáků v hodnotách s cílem ukázat cestu, poradit od zkušených a moudrých kudy se dát. Název: Osobnosti Česka.

(následně mnou rozstříhané mobilním telefonem do jednotlivých tematických bloků pro potřeby mého blogu)

Byl to omyl. Můj tedy určitě. Mapa osobností byla totiž stvořena velice nedávno, a tedy pro aktuální generaci školáků.







Pročetl jsem i všechny texty u každé z těch osobností a pak odcházel poněkud rozpačitý domů. Vykládat naše dějiny psím očím po svém, podle svého letitého rozumu, ještě snad tak trošku z toho venkova.

Čtenář si samozřejmě z té nástěnky může zvolit svoji sestavu kýženého vládnutí ve svém městě či vesnici :-)




Komentáře

  1. Velmi zajimavy clanek,....
    O tom i o tom
    Osobnosti by mneli byt vysledek nejakeho statniho voleni,.....zajimave by bylo vedet jak by to dopadlo.
    Asi v tomto slozeni by je mohla nejaka osobnost soudit. Je to neco jako Hall of Fame urcena panem ridicim. No hlavne ze se tam dostal Jarda.
    No a tak i vysledek voleb, kde vlastne nezalezi koho volis, kdyz to pak doma rozbalis a uz to nemuzes po prekvapeni vratit.
    Ja puvodne cetl, svetove volby, nez statni. To by bylo spravedlive. Kdyby Cesi rozhodovali o vsem, ponevadz vsechno vi a maji na vsechno reseni. Patent na rozum.
    To by se pak ve svete zilo!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to Tvoje shrnutí voleb sedí. Jen člověk neví zda se tomu smát, či brečet. Soudě, že si nic nevybrečím,
    tak jsem se nakonec raději smál, za což Ti děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v tehle pohnute dobe se neslusi smat,.......😎

      Vymazat
    2. No Rudy, kdybyste tenhle náš volební posystém převzali na Floridu...také byste smáli jako my dva s Josefem tady. Zrovna Praha a Hradec Králové vedou taková povolební mudrování..že nic jiného než se smát nezbývá :-)

      Vymazat
    3. Urcite, ja to napsal jako sarkasmus, by se dalo rici, ted kdyz mate co jste chteli.
      Urciti lide , at se sami hlasi k jakekoliv skupine , jsou vlastne nerekl bych komunisti, ale neco mnohem horsiho. Mysli si ze jsou nejaci revolucionari, coz je pravda, ale opacnym smerem nez by jeden doufal. Takova propagace, nesnasenlivost, nenavist,......to jsem nikdy nemyslel ze k tomu dojde. Svazaci a komsomolci byli praktycky skvost.
      I nekteri co se sem tam prihlasi a neco napisou tady spadaji do te zvlastni categorie. Neco se lide v hlavach zvrtlo, a injekce s tim nemaji co delat.

      Vymazat
    4. Rudy, zrovna tady koukám na to vaše sarkastické nečasí...

      https://www.theguardian.com/us-news/gallery/2022/sep/29/hurricane-ian-hits-florida-in-pictures

      Vymazat
    5. to se sem tam stane,.....ale nikdo nebreci 😂🤣😂

      Vymazat
    6. nejak mne to odhlasilo,......

      Vymazat

Okomentovat