Dycky v pátek (27/2020)


Před pár dny jsem četl rozhovor s fotografem, který si klidně může psát to profesní určení s velkým písmenem na začátku. Zveřejnil svojí vychytávku, která mě zaujala a trošku se tady podělím v souvislostech.
Často totiž využívá půvabu černobílé fotografie. Přitom používá digitální fotoaparát jako většina z nás. Vlastně má rád černobílou fotografii jako většina z nás ať už s velkým či malým na začátku.
On ale s tím černobílým vnímání pracuje už od samotného stisknutí tlačítka ON na svém fotoaparátu a skrze hledáček má všechno v BW. Má totiž nastavený režim snímku na "monochrome".
Tedy v hledáčku má černobílý obraz. Touhle vychytávkou nesleduje to, aby mu padaly pak hotové fotografie bez nějakého převádění do BW. Dělá to proto, aby už před stisknutím spouště přesněji viděl, jak bude černobílá fotografie skutečně vypadat. Rozložení černé a bílé v kompozici a spoluvytváření výsledného obrazu v jednotlivých jeho segmentech bez rušení barevného vnímání při běžném nastavení fotoaparátu. Samozřejmě limitovanou o specifikaci skutečné editace BW už v klidu doma u PC.



No a protože stále se učení a pokoušení máme co se fotografování týká jistě všichni, jak se říká v genech, nevyhnulo se ani mně... a nechal jsem se zlákat k vyzkoušení té vychytávky. Přestavěl jsem jeden fotoaparát do režimu monochrome. A v první chvíli to byl docela šok. Nezvyk. Ale jen chvíli. Po chvíli převážila ta slabost soustředění na scénu a děj. Jen při následném prohlížení snímků ještě ve fotoaparátu přetrvával zvláštní pocit. 




Podstatné je ale i to, co s tím potom. Potom přijdete domů a jako obvykle stáhnete fotografie do počítače. A pak jako obvykle sednete a vyvoláváte RAW (RAW je podmínkou). A nejdříve vyvoláte z RAW do třeba JPG. A pak se k těm samým snímkům (v RAWu) vrátíte a nejdříve (před vyvoláním) je překlopíte do běžného barevného podání. Po překlopení (případně po další editaci jak použitý SW umožňuje) vyvoláte i tyhle barevné do JPG. Tedy máte jednou černobílé, tak jak byly nafotografovány a jednou barevné tak jak fotografujeme normálně, v barevném spektru, tentokrát ale až v SW do barvy překlopené. Samozřejmě lze postupovat i tak, že před vyvoláním rovnou převedete RAW do barevného spektra a dál už budete používat rovnou je ty.



Použil jsem obojí. Prostě jsem to tak vyzkoušel. Ty barevné jsem pak převáděl do BW v NIK Collection jako obvykle. Ty černobíle už tak nafotografované už jen potom běžně edituji v rozsahu základních úprav. Výsledky se pak dají jistě porovnat. Podstatné je ovšem ta práce s BW náhledem scény na place. To si musí asi probrat každý sám se sebou, jestli mu to něco přináší, nebo naopak je to bez toho barevného spektra spíše komplikující situaci, bez přidané hodnoty.

Fakt je ale ten, že dnes tu máte pro vybíjení dvě fotografie upravené prvním způsobem (tedy rovnou použitý BW z RAW) a dvě fotografie, které jsem po vyvolání z barvy převáděl v NIK Collection. Ne u všech fotografií je ten či ten druhý způsob bezvýhradně lepší, jediný možný. A opět si to posoudit musí každý sám. Tedy zpracovat po obou způsobech a porovnat. Taková prima kreativní dílna na prázdniny 🙂




Tak a tím jsme volně přešli k naší zdejší vybíjené. Tedy se stále stejnými pravidly. Vybíjí se jedna fotografie. Ta ze které má vybíjející pocit, že by ji z těch čtyřech nejsnadněji oželel. A tak mě napadá, jak půvabná to je funkce "vybíjející". Taková funkce není ani na žádné veřejné galerii..


Závěrem přeji všem vybíjejícím příjemný počátek prázdninového lelkování. Třeba s hledáčkem nastaveným na jen černou a bílou.




Komentáře

  1. Popravdě řečeno - nevybil bych dnes žádnou z těchto čtyř.Ale pravidla jsou pravidla a tak se loučím s jedničkou.Humor je ve všech a to mám ve fotografování úplně nejvíc rád,i když u čtyřky je ten vtip poněkud hořký,obsadí-li Kurýr se svým Audi místo určené pouze vozíčkáři - tady bych napařil pokutu takovou,aby si to řidič propříště rozmyslel - být strážníkem...;-)
    Jinak fotit rovnou černobíle mám už taky vyzkoušeno a často toho využívám. Nebo zneužívám? Sám nevím...;-)
    Tak pěkné léto všem přišedším i ostatním,kteří sledují zpovzdálí a občas něco zkopírují pro obveselení svých přátel! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak obsadit "s Audi"? Dyť je to místo pro invalidy, a to mi povídej, že existuje víc pohybuneschopné/invalidnější než neboštík. :-)

      Vymazat
    2. Tak ono bude kvůli tomu obveselení asi lepší sledovat místo DA ten Megapixel. Tam to bude než spíše pod tím veselým a legraci budícím výrokem "Nenechte se ochočit", než očekávat obveselení pod už tenkrát trapným a mráz v obecné rovině plodícím "Vlasto, neprokažte si to" na DA. :-)

      Vymazat
  2. Mě nejvíc pobavila dvojka a mladík na lavičce s kytkou v ruce pro paní učitelku, jak hledá v mobilu zvýšení jasu, bo na sluníčku vidí prd, a drobotina v popředí, co tyhle věci ještě neřeší. Těžké je některou vyhodit, všechny se povedly, tak asi čtyřku a toho kutila 'vozíčkáře'. Také přeji hezké léto všem :-). SX

    OdpovědětVymazat
  3. Asi také tu hned první. Druhá a třetí patří k sobě, a čtvrtá to je správný morbidus pro mne, závidím, uf, já su cynik (také) ,-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však jsem se potom byl pro jistotu podívat, jestli tam někde není detašované pracoviště velvyslanectví Saúdské Arábie ...

      Vymazat
  4. s nesmírnou lítostí vybíjím jedničku :( :( to bych se snad raději vybil sám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu říkám přístup! ;-)

      Vymazat
    2. Honzo, Josef asi bydlí v Řeporyjích :-)

      Vymazat
    3. V bydlišti toho známého komika? ;-) To bych měl o Josefa velkou starost,mít starostou tuto postavičku. Že by lidstvo ztratilo soudnost? A nejen tam? ;-)

      Vymazat
    4. No Honzo, když může Lutonský řídit DA (se tam koukni občas) tak proč by Řeporyje nemohl řídit takový komik starosta :-)

      Vymazat
    5. Tak aby bylo jasno, nebydlím v Řeporyjích. Bydlím na Hradčanech kousek od pana... jiného komika. Nebo kde je vlastně dnes v Praze dobrá adresa...babo raď.

      Vymazat
    6. Praha je komiků ráj 😂

      Nebo se to zpívalo za Hašlera jinak?

      Vymazat
  5. Jednička, to je čistá nefalšovaná pohoda. Dvojka jakožto velmi dobré strýtko tady má určitě své místo. Trojka, to je kontrast mezi aktivní a pasivní zábavou. Jakožto milovník přírody vyřazuji čtyřku, neb mi vadí auto na trávníku. Přeji hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K té trojce: Mormoni chystající se do služby a k tomu kejklíř to se prostě nedalo necvaknout :-)

      Vymazat

Okomentovat