Co je to přínosný komentář?

Se sám sebe ptám, sedíce tu prvního dubna 2020 a na nejlepší foto-server hledíce. Je to totiž často předmětem svárů a různých rozbrojů. Teď nemyslím ty komentáře samotné ale ten různý pohled na jejich užitečnost. Nejčastějšími komentáři patrně budou ty jednoslovné. Takové "líbí" se nejen líbí ale asi i nejčastěji vyskytuje. Následuje vyzubený smajlík, to když jeho vkladatel nemá co říci a přesto chce být vidět. Čím dál modernější je pouhá tečka. Na znamení "byl jsem tu, a je důležité to vědět".
Ovšem já se tu spíš ptám, zda tohle všechno autorovi nějak výrazně pomůže. To už opět jednoslovné "nelíbí" většinou pomůže. Tedy pomůže zejména tak, že jindy mlčící autor přece jenom promluví, případně vyjekne. 

moje dnešní fotografie je tu spíše jako ilustrace k článku 
komentář si k ní napíšu s dovolením sám "Nebylo co vložit, tak jsem to vložil" a pokračuji dále takto:



Aby to nebyla jen úvaha s předem známým koncem, rozhodl jsem se tu prezentovat několik komentářů (do této chvíle nesmazaných), které se na galerii objevily v posledním období. Pro Tatonku, který je napsal v dokonale posledním období. A uvádím jen ty jeho, abych do té úvahy nezatahoval někoho dalšího, komu by to nemuselo být až tak milé a nestal se mou zásluhou patolízalem JJ. Eliminuji tím i případné následné podezření ke které skupině ten dotyčný komentátor patří a kolik má vlastně účtů, banů a různých termínovaných výstrah na triku. 


Bez velkých parádiček následují pouze bez nějakého řadícího systému odkazy:









Tedy tyto komentáře, takový způsob komentování leze považovat za přínosný pro autora fotografie (někdy nenápadné hodnocení funguje jakou spouštěcí ventil jak vidno) a nakonec řekněme si to otevřeně, že je přínosný v kontextu i pro další účastníky, což je pak dále často i znát a projevuje se to různě. Jsme přece na Galerii a ta není sociální sítí nebo nějakým tím rajčetem. Nebo ano? Jen blázen který neumí bruslit přeskočí mantinel a nechá si nabít hubu i na úrovni okresního přeboru. Pokud to udělá, měl by počítat pak se vším. Ale to asi bláznovi nevysvětlíte a příště vloží ještě větší ničemnost NA GALERII.

Jsem si toho vědom, ani za čtrnáct let jsem se natolik bruslit nenaučil aby nevěděl, že mohu tak akorát koukat a fandit. Nikdy mě nenapadlo, že by na mě někdo volal "Tak skoč, my tě to přece naučíme, zápas teprve začíná, v prodloužení už budeš létat jako pták".


Delším závěrem:
No beru si z toho ponaučení. Co se nepodařilo na poprvé, co se nepodařilo ani na podruhé možná se podaří na potřetí. Mimochodem, nedal tam náhodou zrovna dnes někdo nějaké krajince dva body (a k tomu sarkastický komentář o beznadějném letitém směřování nikudy a nikam) a nebyl tím pádem následně rozpoznán jako nový Jeřábek či Tatonka, nebo Atrojka či Rudy aligátor? Možná už informátoři informují, moderátoři naznačují a chystají stříbrné podnosy až panu řediteli a jeho dream teamu pod nosy. Nově promazaná sluníčkovsky korektní mašina se přece před ničím nezastaví a líbí se nejvíce líbí a přináší klid až k nicnedělání. Roušky se vyžadují už několik let. Staly se podmínkou k přežití. Bude se slavit a je potřeba správným směrem chválit. A nedat si to vzít. 

Ta trapná, do roušky vylízané korektnosti zabalená snaha udělat z foto-galerie jakýsi společenský tlachací prostor je tím skutečným aprílem opakovaným po několik let bez ohledu na aktuální datum. Zdá se navíc, že skončil ještě docela v tom zrcadle aktuálnosti zlatý čas krajinek a nastává čas už asi padesát let občas oživeného způsobu: Vyfoť bábu, dědka, tchyni či tetu (teď v roušce) a když se to nepovede, prožeň to v editoru presetem "démon", případně "lesní magie" (BW předností) a předhoď na galerii jako umění maloměšťáckým teoretikům k obdivnému hýkání. Pozor na název, ten musí zasáhnout svojí mystičností nejen v noci ale i za bílého dne. I autora Fotografie týdne k rozvinutí nějakého filozofujícího vzmachu speciálně pro fotografy. Apríl každý týden.

Prima dnešní, vlastně tak nějak sváteční den ve vší možné vážnosti přeji všem čtenářům :-)
Pátek bude normální. Tedy tady u mě na blogu bude vybíjená v pravé poledne...

Komentáře

  1. No a mimo jiné,tebou zmíněné "líbí" je tu často k vidění třeba "dobrá" nebo "+"...
    Vzpomínám na Františka Richtera a jeho fsp - to byla jiná káva! Kde jsou ty doby,kdy se hodnotila technická úroveň,dojem a emoce! To zřejmě panu Lutonskému vůbec nedochází a tak si vesele pěstuje galerii jako úložiště fotek všeho druhu - a podle toho to tak vypadá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si teď uvědomuji, že jsem z té mé úvahy zcela vynechal ty kteří nedávají komentáře žádné. Prostě vloží fotografii a čekají co se sklidí aniž by vůbec někomu něco k fotce napsali.A že by napsali nějakou výhradu to už ani náhodou. A jsou to i tací, co tam vkládají fotografie několikrát týdně a nebo ne až tak často ale evidentně jen proto aby tak zdarma prezentovali své workšopy či internetové stránky.

      A s takovým přístupem přece nemohou mít žádný problém :-)

      Vymazat
  2. No, zůstali tam jen nemluvové a ješitní páprdové, doufám, že ti druzí vědí, kdo je tam teď velitelem ... :-D. SX
    https://youtu.be/xs7HRGuHB78

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak jsem se teď podíval, co že se to tam děje a vlastně je to tak dobře. Prostě dnešní slavení z Okraje je takové psaní vysvědčení panu Řediteli a dobře ukazuje na jeho jako vždy neomylný odhad situace :-)

      To snad vidí i ta mlčící většina na kterou se asi spoléhá...

      Vymazat

Okomentovat