Dycky v pátek (11/2020)

Toto vydání mé pravidelné vybíjené jsem nakonec předělával. Co se výběru fotografií bylo hotové už v úterý. Tedy domníval jsem se, že je hotové. Teď je čtvrtek chvíli před večerníčkem a z mého záměru dát přednost výtvarnějšímu pojetí než v minulém vydání mnoho nezbylo. Poslední expozice co se času pořízení týká v tomto výběru je jen asi dvě hodiny stará. Tedy neuzrála. Ani nestačila. Je totiž docela mimořádná situace. Možná už dokonce mimořádná doba a mnohé ani nestačí uzrát.

Fotografie vkládám jen s minimální informací. Ostatní je na divákovi.
Mimochodem, zdejší vybíjená je v tuto chvíli asi jediným sportem, kde se může sejít více než třicet lidí.
Neváhejte si to užít a podle svého gusta své emoce zde vybít...






Supermarket z největších. Tento čtvrtek kolem čtvrté odpolední. Po zasedání Vlády České republiky.

Asi ve sluchátkách Slovanské tance

A pršelo. Konečně i prší. Za městem město krásnější...

Pokud by měl Jeřábek možnost vložit jednu fotografii na DA. Byla by to tato. Bez ohledu na následky. A bez ohledu na chybějící kategorii.



Co závěrem? No jak se říká, není kouře bez ohně. Tedy vzniklá situace má jistě i své pozitivní aspekty. Jen se o nich tolik nepíše. Vedlejší účinky které mohou potvrdit pravidlo o tom, že znovu do stejné řeky se nelze vrátit. A ta řeka postfaktická, předkorovinová přece páchla jak mrtvá ryba v podpalubí lodi jménem Titanik.

Tedy vzhůru s dobrým světlem do třicet dnů trvajícího víkendu o kterém máme zatím jen těžko zřetelné ponětí.



Dopsáno asi hodinu před vydáním článku:
Jako by se nestalo, vyrazil jsem hned ráno se svým psem na dlouhou dopolední procházku tady po městě, městských parcích a zákoutích periferie. A už je znát ta mimořádnost situace v různých obrazech, různých změnách obvyklého tepu města. A jistě  se ta odlišnost bude postupně po těch třicet dní prohlubovat. 

Fotograf amatér musí zákonitě zavětřit a zaplesat. Jedinečná, možná už kdy jindy opakovatelná situace. Tedy přestane přehrabovat už několikrát přecezené obrázky z minulých dovolených a výletů za (foto)exotikou aby něco dalšího, už ze suterénu invence vložil a přepne svůj fotoaparát na "P" a ve vší nenápadnosti začne mapovat těch mimořádných třicet dnů. Tam kde to dobře zná. Je to šance a třeba Digiaréna by tím počínáním obživla. Je to ale šance i tak nějak vnitřně. Dostát tomu pojmu fotoamatér. 




Komentáře

  1. Můj míč vybil jedničku,jelikož - když už i brambory chybí,je to smutné a na pováženou - a davová psychóza je možná ještě horší než koronavirus... ;-)
    Líbí se mi Slovanské tance,akorát bych to viděl jako Rapsodii v modrém...;-)
    K tomu dovětku - lákavé,avšak jak si mají počínati fotografové amatéři,jejichž věk překročil 65 let? Podle posledních zpráv bychom neměli vůbec vycházet ven - no ale vykládej to psovi,žejo...;-)

    OdpovědětVymazat
  2. První je poučná a dobově výstižná, druhá je milá a třetí se mi líbí. Tu poslední nechápu, takže: z kola ven.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a reaguji takto:

      včera, chvíli po vydání tohoto článku se mě ozval jeden ze stálých čtenářů mailem s dotazem ve smyslu "co má znamenat ta poslední fotka?"

      obratem jsem mu poslal následující vysvětlení jejího vložením sem:

      "Poslední fotka: No to je naprosto úžasná záležitost nad kterou jsem tu zaplesal. Mimochodem fotografovaná mobilem.

      To je takový ten v CZ ustálený profil soustružníka, zřejmě celý život v ČKD co nejdříve našetřil na dům a teď před důchodem i na nové autíčko. Pečlivě seká zahradu, stříhá plot nebo natírá a doma umývá nádobí. No a jak to jen jde podá vnučce a vnukovi kola a jedou spolu hezky do přírody pozorovat brouky a kytky. Cestou domů zmrzlina a doma mezi tím ženuška po čtyřiceti letech manželství upekla vepřové. Pivo na třetím schodě. Do hospody nechodí. Jsou všichni šťastní a zásadně volí Sociální demokracii a místo Bible mají doma příručku pro zahrádkáře."

      Pak jsme se shodli, že to bez mého popisu není až tak šťastně zvolené do téhle vybíjené, že je ty moje pocity a kontexty jsou až příliš subjektivní.

      Tedy se omlouvám :-) Snad se příště i polepším a na tu DA to třeba bez toho popisu jednou i dám :-)

      Vymazat
  3. :) popis pomohl, takže převážilo 51:49 poslat do pekla jedničku ,-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tebe s.Bureš nepozve na tiskovku za tu jedničku, takže ji asi schováme. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat