EXIF NEWS 10.08.2019


Úvodem pár slov k receptu na prasečí (nebo čí) kolínka, který jsem psal do minulého článku. Přišla mě ptaní, zda to maso je možno nahradit něčím jiným. Někde bylo upřesněno že něčím nemasovým. Nikomu jsem jednotlivě neodpověděl a tak to činím tady pro všechny. Všechno jde nahradit něčím. Lidstvo s tím má už více jak dva tisíce let zkušeností. I prasečí kolínka se dají nahradit. A že tu píši povětšinou o fotografování, tak nemohu nevzpomenout, že i Fotografové na DA se jistě dají nahradit. Otázka je, jestli to je při těch náhradách ještě s velkým F. A místo toho masa s velkým M. Možná to je jen tím, že nesnáším pořekadlo "každý je nahraditelný", protože vidím jaké má ta bohorovnost úsudku následky a volební výsledky.

K mé fotografii dnešní toho moc nenapíšu. Jen, že jsem si pohrál s tradičním motivem dvou ptáků. Vlastně něco přece víc napíšu. Před začátkem psaní těchto článků jsem tu uváděl, že je sem budu vkládat "jako bych vkládal tu samou fotografii na DA". Prostě taková představa "jako by", když už tam tedy nejsem. Po zkušenostech tohoto týdne upravuji na "Fotka, kterou bych na DA v momentálním stavu určitě nedával". Nedával bych proto, že bych nedával nic i kdybych dávat mohl. Abych trnul co zůstane z komentářů pod tou kterou vloženou fotografií po zásahu nepřetržitého dozoru, by mě ke vložení rozhodně nezlákalo. Asi ani ke komentování. Asi vůbec k ničemu. Nějak nechtěně jsem se tím odejitím pocitově nyní doběhl.






NOTICKA


Co opravdu stálo na DA za vnímání a to velmi pozitivní?

Tyhle dvě básně od JJ ve velice vkusném naservírování.


První

Druhá





RECEPT NA SATARÁŠ, což jsem minule neslíbil


Dnes budeme vařit sataráš. Tedy balkánské jídlo se kterým nikdy nic nepokazíte, spíš naopak.

Připravíme si: 300 gramů vepřového plecka, dvě středně velké cibule, tři papriky, tři rajčata, pokud možno masitá. Pepř a sůl.

Maso trpělivě nakrájíme (ostrým nožem) na kousky asi jako nehet (ale bez něj) na ukazováku. Na kostičky nakrájíme cibuli, na větší kostičky papriky zbavené jadřinců a rajčata. Do kastrolu nejdříve naskládáme cibuli, pak do jedné vrstvy maso (to lehce prosolíme a propepříme), pak papriky a nakonec rajčata. Nakonec hojně zakapeme kvalitním olivovým olejem. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme vařit devadesát minut. Po tu dobu ani nemícháme.  Jako by nebylo. Promícháme až po odstavení ze sporáku a můžeme ještě zakápnout kvalitním olivovým olejem. Hodí se pořádný kus chleba.

 Pořádného chleba.

K tomu můžeme využít tu hodinu a půl a zajít do pekárny pro chléb.

Ale může se ta hodina a půl v některých případech využít i následujícím způsobem:


A tedy když nastane ta celá, nerušená hodina a půl. A tady se ukáže vhodnost tohoto vaření pro moderátora DA. Má devadesát minut na pečlivě pročtení všech stížností, které se mu za ten den či dva ve schránce nashromáždily. Toho bečení, zoufání a stěžování. Není to jednoduché. Soustředit se, najít všechny kontexty, odkazy a odkazy na odkazy se stížnostmi souvisejícími s dalšími odkazy. No a zatím se pěkně tiše sám sebou připravuje sataráš. Minuty utíkají, naskakuje celá hodina tato zodpovědná práce moderátora humanisty nebere konce. Skučení neustává, ublíženost kypí jak včas neztlumený plamen pod držkovou polévkou. Občas koprovka. Hodiny se neúprosně sunou, hladu přibylo a humanista musí chtě nechtě přijmout rozhodnutí a selektovaně zaslat report vrchnosti. Nakonec též zoufalý uspořádá v excelu všechno do tabulky a indexuje problémy. Šikula připraví kontingenční tabulku ze které je pak při použití vhodného statistického modelu vidět jak se věci mají. Okamžitě vidí, kdo si nejvíc krát stěžoval, kdo si vůbec nestěžoval ale na kterého si stěžoval nejvíce krát ten který si celkově stěžoval nejvíce. Statistika nelže, čísla nelžou, viník nalezen. Tabulka s vyznačením kritických míst odeslána přesně po osmdesáti devíti minutách. Doběhne ke sporáku, humanista, poklička letí dolů, chleba nahoru. Po dobrém zažití může tu protivnou práci co mu vzala osmdesát devět minut proprat se soukmenovci na sociální síti. Tedy chvála Sataráši, Sataráši,...Satanáši... spolu to zvládneme. Jen nevím, jestli ta tabulka statistická u adresáta pak automaticky generuje dopis se správnou mailovou adresou, nebo je to ještě věci kolektivního mudrování.  




DVĚ MOJE VÝCVAKOVKY

První pořízená brzo ráno asi kilometr od nejbližšího marketu




Druhá... Páteční podvečer. Krajina s jasnou dominantou. Jen mě tak napadlo, že už dnes ta krajina nevonívá, jak vonívala. Stejná cesta v sobotu navečer. Krajina včerejší nikde. Než vkročíš do pole, nikde. O to vleklejší je to následně. S hnojem to tak někdy bývá, nejen na poli.




Závěrem o dvou téměř stejných fotografiích s apelativními texty v záhlaví:

Ta první už má něco za sebou a v tuhle chvíli z komentářů zbyla spíš méně než polovina. Veškeré uvažování o minulosti, současnosti a budoucnosti DA je smazáno, zbylo jen pár textů reagujících na něco co už tam není. To je konstatování, bez dalšího dovozování.

Ta druhá je čerstvě vložená, jaký bude osud, to se uvidí. Jen bych si zatipoval, že v záhlaví uváděné přání a jmenování, jakou že to DA už nechceme nebude vyslyšeno ale naopak, usilovně se na tom pracuje a případně dojde ke spojení s kroužkem háčkování a pletení.


No a zcela na závěr se omlouvám, pokud kliknete na odkaz, kde už není ani to co bylo, když jsem tyhle řádky v sobotu odpoledne dopisoval.

Komentáře

  1. zajimavi clanek, jak uz je zvykem…..

    naucil, poucil jsem se necemu, neco jsem uz vedel davno, jako treba tohle:"
    "Fotka, kterou bych na DA v momentálním stavu určitě nedával". Nedával bych proto, že bych nedával nic i kdybych dávat mohl. Abych trnul co zůstane z komentářů pod tou kterou vloženou fotografií po zásahu nepřetržitého dozoru, by mě ke vložení rozhodně nezlákalo. Asi ani ke komentování. Asi vůbec k ničemu. Nějak nechtěně jsem se tím odejitím pocitově nyní doběhl."

    Jsou to tvoje slova, ale mne se to uz honilo hlavou dlouho,...otazky jako "proc?"

    Ma to nejaky duvod na DA neco vubec davat ve spolecnosti ktera tam ted a delsi dobu pusobi a pote co dostala pozehnani od moderatoru, tak jeste dlouhou dobu pusobit bude.
    Clovek se diva na "abstraktni tvoreni" lidi kteri nevedi co je to abstract, ani nemaji poneti o vytvarnu a zadne bunky k tomu? Kopiruji jine, tvori podle poucek a vedi nejlepe sami odpovedet vsechny otazky, po pripade kdyz odpoved nevedi tak to prohlasi za utok a pratelsky moderator to vymaze. Ovsem skutecne utoky zustanou,…

    Reznik radi jak provadet operaci mozku, truhlar radi elekrikari jak opravit elekricky spotrebic. Dechovkar chce dirigovat operu. Nejhorsi na tom je, ze jsou presvedceni ze maji pravdu.

    Dobry zvyk je podepsat fotku basnickou, do toho si zahradnik netroufne. To je asi vice komplikovane, asi se na to neprodavaji poucky v knizce. Bych myslel.

    Arogance, vztek, zavist prevazuji na “V” Digital Arena.

    Dark Anemy to napsal v komentu pod vlastni fotkou velmi presne, a je videt, ze normalni souhlasili. Neumetelove se rozcilili, tak to moderator vymazal,….Aby vice lidi nemohlo souhlasit.

    Ano, pripomina to urcitou dobu , v urcite zemi, kde se deli takovehle veci, a proto jsem s te zeme odesel.

    Proto jsem odesel s DA, s maleho microcosm vytvoreneho neumeteli a ktery se hodi do kramu I tem, co to ted budou vyuzivat a vyuzivali k vlastni popularite. Budou vypisovat a propagovat lzi a zesmesnovani nejen na DA. Vyuzivat ty naivni co jim veri. Snad veri.

    Skoda reci,….. odejit a zapomenout. Svet je nadherny a moznosti je vic nez dost.

    To jsou moje posledni slova k teto frasce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvořit a psát umíte oba jen co je pravda, no a tu pravdu máte taky. Drahoslav Ilčák

      Vymazat
    2. Rudy, díky za psaní :-)

      A díval jsem se teď na DA kde jeden z posledních, zatím nesmazaných komentářů si přeje, aby se mazalo s rozmyslem. Tak k tomu dodávám, že se evidentně s rozmyslem maže. Je to totiž promyšlené. Promyšlená cesta jak zničit cokoli co není názorem prováděné normalizace....

      Vymazat
    3. Oprava, ne z rozmyslem ale s umyslem,.....
      S rozmyslem,...to by se mazali komentare a ucet skutecneho vinika,.....
      Umysl je ovsem apparently jiny.
      Zbavit se nepohodlne osoby.
      Kdyz se kaci les, tak litaji trisky.

      Vymazat
  2. Na DA je novy, dlouhy komentar od vhumanika, moderator Hudecka,. Jsem si puvodne myslel, ze je to Pibil. Stejna skladba. Stejne oduvodnovani, stejne lhani a radeji napadani druhych nez priznat urcitou vinu.
    Jeden cas psal ze nemuze vubec nic, jen oznamovat pres email, kterou mnel "spatnou".
    Nyni uz muze mazat:
    "Jako moderátor tady nemůžu nic kromě mazání příspěvků nebo komentářů. "

    Nikdo neobvinuje Hudecka, ze nikoho sam vymazal,ale spise ze NEMAZAL tam kde mnel.

    Za prve, kdyz je nekdo "moderator", tak je zodpovedny za galerii. Jeho omluva ze nedelal NIC je prave to co mu ja vicitam.

    Kdyby delal to co ma, mnel, jestli zadarmo nebo jen proto ze ho to bavi, nebo jen proto aby se dobre citil, tak by galerie probyhala bez ubohých žabomyších válek.

    Koho jineho vinit (odsoudit bez dukazu), nez toho, kdo za to byl zodpovedny a nedelal nic?



    OdpovědětVymazat
  3. Rozumím. Na ten Sataráš mě dočista přešla chuť...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat