Dycky v pátek (8/2020)

Vystavil jsem sám sebe do prekérní situace. Totiž, po tom úterním (předchozí článek) rozhovoru s Rudym aligátorem je těžké v rámci jednoho týdne něčím dalším zaujmout. Tedy to vypadá, už tradiční vybíjená "Dycky v Pátek" tu tentokrát bude spíš do počtu. Navíc jsem si nějak vypsal fixu a tak i po této stránce bude dnešní článek střídmostí slova velmi úsporný.
Vzhledem k tomu, že některé fotografie jsou zde patřící do té umělecké kategorie ABSTRACT, připomenu tu jednu definici, která mě zaujala při pročítání absolventské práce z ITF Opava. Ta definice zní: "Abstrakce je jistá myšlenková operace, která vyhledává nebo vyděluje podstatu". Ta zmínka o myšlenkové operaci člověka prostě potěší, dodá sebevědomí (i když ta zmínka "jistá" může i znejistit). Nepřipadá si pak až tak jako blbec, kterému cosi vypadlo z editoru. Tedy potěšení do prodlouženého víkendu snad nejen pro mě. 

Čtyři fotografie ze kterých má možnost divák v komentáři vybrat jednu, a tu vybít jako obrázek, který mu bude chybět z těch čtyřech nejméně. Sice mě i nějaké názvy napadly, někam ta obrazová sdělení míří do mých interpretací, ale tentokrát je nechám uchopit divákem podle jeho vnímání.

Operace 1

Operace 2

Operace 3



Operace 4


Tenhle článek vychází už tradičně v pátek, pravé poledne. Tedy přeji všem konec pracovního trápení a fotogenický prodloužený víkend :-)

Komentáře

  1. Definice Abstact je to co kazdeu vrta hlavou, a definice se mneni s casem a vekem. Mne osobne se libi tahle:
    existence v myslence nebo jako napad, ale bez fyzicke nebo konkretni podoby

    Ovsem ted je jeste definice "abstract art", coz neni tak jednoduche jak to byvalo.
    Definice a pojem "abstract art" je nyni tak siroky, ze je tezke se do neho nevejit.
    Rozsiril se vice rychleji jak chytre telefony. Zeptal jsem se na to pred nedavnem zname (v odbornem svete) historičky umění, kurátorky Miroslavi Hajek ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslava_Hajek ) kdysi zijici v Brne, a ta se na to ani neodvazila odpovedet.
    Ja bych rekl:
    umeni, ktere se nesnazi ukazovat vlastni realitu ale spise to co by mohlo, nebo ji representuje v nasem vedomi , pomoci tvaru, barev, texture,....

    coz vidime na vsech fotkach ktere jsou zde vystaveny.
    operace 1:...……………………..

    radsi se nebudu uz rozepisovat, at necham misto pro jine, vice kompetentni osoby.

    Kdybyste Ovsem chteli videt co abstract art neni, tak se staci nahledout do urcite galerie na DA, treba umelec Pibil, ktery se za touto definition nekdy schovava, hezky receno

    OdpovědětVymazat
  2. Abstrakce je oblast fungující někde mimo můj mozek, tak budu vyřazovat čistě pocitově. Nelíbí se mi oranžová barva, tak vyřazuji operaci číslo 4.
    Přeji hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  3. Bojuju už několik týdnů s podivnou virozkou, na mne ty abstrakce působí medicínsky. A asi proto, že jsem si abstrakce tranformoval do této polohy - bych vyřadil číslo 2.
    PK z J (nějak si nemohu vzpomenout na přihlaš.údaje google) ,-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak myslíš Pavle, že by se ty tři abstrakce daly předepisovat místo antibiotik? :-)

      Vymazat
    2. : ))))))))))))))))
      ja myslel ze jsou to fotky s dovolene v Cine

      Vymazat
    3. Rudy je blíž. Myslím že 3 a 4 jsou pěkné obrázky z mikroskopu :-D

      Vymazat
    4. V každém případě se Vám povedlo trošku nabourat mé vnímání těch fotografií. Což tedy vítám, neb nabourávání nemůže uškodit, spíš naopak :-)

      Vymazat
  4. Nejméně mi bude chybět fotografie č.2
    Ale ostatní operace dopadly dobře! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem teď Honzo koukál, že i na Tebe se vaří voda.

      https://galerie.digiarena.zive.cz/showphoto.php?photo=205742&limit=recent

      To znám, tím to totiž začíná a mám dojem, že to je nějaký smluvený signál.

      Tak kdyby se jim to povedlo, tady u mě se Ti dostane té vody pramenité, čerstvé a studené :-)

      Jo a díky za vybíjenou :-)

      Vymazat
    2. Vařený Sy... dostane studenou sprchu. :-))

      Vymazat
  5. Nejméně mi bude chybět fotografie č.2
    Ale ostatní operace dopadly dobře! ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja jsem se ted zase nahodou , ne nahodou, umyslne podival na DA, ponevadz jsem byl upozornen, ze Vlastimil okolo sebe zase kope a krici,a tak to jsi nemohu nechat ujit,....a musim ric ze je to pro mne nadherne zakonceni nedele. Srandovni totiz je, ze on si okolo sebe a hlavne ve sve hlave vytvoril jeho vlastni abstractni perception of reality, kterou se snazi ostatnim presentovat jako fakt. ZAtim mu to snad nikdo nezere, snad az na 2-3 stejne nemocne uzivatele a to mu pusobi primo fyzickou bolest. Ale ma vydrz, myslim daleko vetsi nez kdokoliv ja znam. Bylo by zajimave se dozvedet jake prasky na spani jsou mu predepsany.

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes těžký úkol, který se mi asi nepodaří splnit. Na první vidím nohy krále židovského, na druhé ženu a muže, na třetí blýskání na lepší časy a čtvrtá mi evokuje knihu Exodus. :-) Ty odkazy na DA stále budí úsměv, pro mne je to stále PéVées. Asi oželím dvojku, ale s těžkým srdcem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat